Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Guvernul are pe ordinea de zi și un proiect extrem de important de care depinde soarta Huawei în România pe zona tehnologiei 5G.
Huawei e un gigant chinez în domeniul echipamentelor 5G, adică fix tehnologia care va redesena viitorul. Guvernul are pe ordinea de zi un proiect extrem de important, cre se referă fix la realizarea rețelei 5G în România. E o inițiativă care trenează de anul trecut, iar la mijloc mai este un memorandum în care, pe scurt, România s-ar fi angajat să nu accepte la licitație compani chineză.
Un cuvânt extrem de important de spus îl are Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Pentru că e vorba, după cum avertizau americanii, de chestiuni care țin de securitate națională. Huawei ar spiona prin intermediul echipamentelor sale în favoarea Guvernului de la Beijing.
Guvernul decide soarta Huawei în România
Memorandumul încheiat de autoritățile de la București cu Guvernul SUA nu lăsa nicio portiță pentru acceptarea Huawei la realizarea rețelei 5G din România. Deși numele companiei chineze nu era menționat explicit, direcțiile erau clare:
Ca să poată pune umărul la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, companiile trebuie să îndeplinească mai multe cerințe:
- a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
- b) are o structură transparentă a acţionariatului;
- c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
- d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente
Direcții clare
Decizia Guvernului trebuie luată în acord cu avizul dat de CSAT. Acesta ”se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale”, se arată în proiect.
Virgil Popescu, ministru al Economiei în vara anului trecut, nu lua deloc în calcul să acorde vreo șansă chinezilor de la Huawei. El spune că rețelele 5G ar trebui realizate cu parteneri euro-atlantici, nu cu Huawei. Era cam pentru prima oară când un oficial pronunța atât de direct numele companiei chineze într-un context atât de sensibil
„Îmi doresc ca și partea de 5G să fie tot cu un partener euro-atlantic, nu îmi doresc 5G cu Huawei, iar 5G fără partea de telecomunicații nu se poate”, declara fostul ministru al Economiei.
Chinezii, sub lupa Occidentului
E de menționat că Huawei suferă încă de pe urma sancțiunilor dictate de SUA și nici alte state occidentale nu-s foarte dispuse să colaboreze cu compania chineză pe partea de 5G.
SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale. Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională.
Parcursul legislativ se poate dovedi unul greoi: dacă proiectul trece de Guvern, atunci va fi trimis în Parlament și va fi dezbătut în ambele Camere. Pentru a fi adoptat, el trebuie să primească votul final și apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.