26 apr. 2021 | 07:30

Guvernanții care au căzut pradă unui deepfake: cu cine au crezut că stau de vorbă și de ce este un precedent periculos

ACTUALITATE
Guvernanții care au căzut pradă unui deepfake: cu cine au crezut că stau de vorbă și de ce este un precedent periculos

Un grup de politicieni din Olanda a căzut pradă interacțiunii cu un deepfake, iar astfel de incidente crează precedente periculoase în ceea ce privește deciziile importante influențate de actori malițioși cu cunoștințe tehnice.

Clipurile de tip deepfake create cu ajutorul inteligenței artificiale sunt drăguțe în momentul în care le vezi YouTube. Este amuzant să vezi un actor sau o personalitate din orice alt domeniu afirmând lucrurile pe care nu le-ar spune niciodată. Din păcate, aceeași tehnologie poate fi folosită cu consecințe dezastruoase pentru lumea în care trăim, conform datelor obținute de  publicațiile NL Times și De Volkskrant.

Comitetul pentru afaceri externe din Olanda a fost păcălit în urmă cu câteva zile pentru a intrat într-o videoconferință cu cel ce părea să fie Leonid Volkov, șeful staffului lui Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia aflat în greva foamei de aproximativ 20 de zile într-o închisoare rusească. Conținutul discuției nu a fost făcut public, dar un lucru este sigur. La ceva timp după conversația respectivă a devenit evident că interacțiunea s-a desfășurat cu un deepfake, nu cu persoana ce părea să fie la capătul firului.

Nu este clar cine s-a aflat în spatele acestui caz, dar se pare că nu a fost primul incident. În ultimele săptămâni, același impostor a purtat conversații cu politicieni din Letonia și Ucraina. În plus, a abordat personalități politice din Estonia, Lituania și Marea Britanie.

Revenind însă la situația din Țările de Jos, oficialii din Parlament au afirmat într-o declarație oficială că sunt foarte indignați de conversația cu un deepfake și au lansat o investigație pentru a găsi soluție cu scopul de a preveni astfel de incidente pe viitor. Partea bună este că nu pare că există consecințe ale discuției cu falsul Leonid Volkov, chiar dacă situația atrage atenția asupra unui potențial dezastru diplomatic viitor ghidat de videoconferințe purtate cu actori fictivi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele