CNA, control pe YouTube? Cum vrea Guvernul să-i dea putere asupra internetului
Guvernul revine cu un proiect de lege care ar da CNA putere asupra YouTube și altor platforme de partajare video.
Guvernul revine cu un proiect de lege controversat care ar da putere CNA – Consiliul Național al Audiovizualului – să controleze platforme pe YouTube. Teoretic, ar fi vorba de aceleași puteri pe care CNA le are acum asupra posturilor clasice de televiziune, dar și posturilor de radio.
E vorba, de fapt, de transpunerea unei directive europene în acest sens. Bruxellesul își dorește ca instituțiile abilitate din țările membre să aibă mai multe putere asupra giganților din tehnologie. A venit cu un set de reguli și obligă acum țările membre, inclusiv România, să le transpună în legislația națională.
CNA, putere asupra YouTube
Ideea n-a apărut de nicăieri. Guvernul a venit cu un proiect similar anul trecut, dar l-a retras apoi cu promisiunea că-l va îmbunătăți. Se întâmpla chiar anul trecut. Între timp, apare o nouă formă, care nu e foarte diferită de cea din 2020.
Între altele, platforme ca YouTube vor intra sub supravegherea CNA, instituție de la care au nevoie de o autorizație de funcționare. Ulterior, membrii acesteia vor putea decide îndepărtarea anumitor conținuturi de pe aceste platforme sau restricționarea accesului la acestea, dacă încalcă legile audio-vizualului.
Guvernului de la București i se forțează mâna, de fapt, de la Bruxelles.
României i se cere transpunea în legislația națională a Directivei UE nr. 1808/2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, „nivelarea terenului de joc” al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit din acest punct de vedere în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.
E un limbaj de lemn, dar Bruxellesul își dorește, pe scurt, ca platformele de tip YouTube să funcționeze după regulile impuse de legislația națională din fiecare stat membru, nu după propriile reguli.
Control sporit asupra giganților din tehnologie
În momentul de față, platforme ca YouTube au câștigat teren în fața canalelor clasice de televiziune. Din dorința de a ține pasul, emisiunile de la TV au început să adopte formate similare celor de pe internet. În SUA, direcția e deja asta și se poate observa și la noi.
„În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. (…) și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita: a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut; b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video; c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video”, se arată în proiectul Guvernului.
CNA va putea, astfel, cere furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze sau restricționeze conținut numai în baza unei decizii motivate, iar decizia trebuie să fie suficient de precisă și argumentată în mod corespunzător, astfel încât să permită furnizorului să ia o decizie avizată și cu toată diligența necesară în ceea ce privește acțiunile care trebuie întreprinse pentru a da curs notificării primite.
Un exemplu concret, ca să înțelegi cam unde țintește proiectul. După cum știi, la televizor nu mai ai voie să fumezi în direct, în studio, de pe vremea când Ioanițoaia făcea celebra emisiune Procesul etapei.
Pe internet, însă, se poate. În podcasturile pe care poate le urmărești, poți vedea că se poate fuma. Ei bine, dacă CNA v avea control asupra conținutului de acolo, acest lucru nu va mai fi posibil. Pentru că legea audiovizualului interzice acest lucru.
Deocamdată, e un proiect, dar Guvernul trebuie să-l aprobe, într-o formă sau alta. El poate, de asemenea, să fie modificat ulterior în Parlament.
Proiectul a fost lansat în dezbatere publică și-n mai 2020. După discuții aprinse pe subiect, Ministerul Culturii l-a retras cu promisiunea că-l va revizui.
„(…) proiectul a fost retras din procedura de consultare publică, acesta urmând a fi reanalizat în raport cu oportunitatea reglementărilor și cu necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind sericiile mass-media audiovizuale” – transmitea Ministerul Culturii.