Fuchsia OS, noul sistem de operare care ar putea înlocui (cândva) Android: ce a pregătit Google
Google a venit cu Fuchsia OS, un nou sistem de operare pe care l-a anunțat în urmă cu câțiva ani. Și iată că acum se ține de cuvânt.
Google are propriul sistem de operare – Android – care funcționează pe telefoanele și tabletele de la majoritatea producătorilor de pe piață. În urmă cu ceva ani, însă, punea bazele lui Fuchsia OS, un nou sistem de operare despre care se spunea că-l va înlocui cândva pe cel actual.
Noul sistem de operare a fost, în cele din urmă, adus la lumină. Se va regăsi pe prima generație Nest Hub, scrie The Verge.
Iată tot ce trebuie să știi despre el.
Google lansează, în sfârșit, Fuchsia OS
Google a început să lucreze la Fuchsia OS în 2016. Era notabil încă de la acea vreme faptul că sistemul de operare open-source, în loc să folosească un kernel de Linux, precum Android sau Chrome OS, utiliza microkernel-ul real-time Zircon disponibil pentru cercetare gratuită pe Github.
Anunțul lansării noului sistem de operare a venit de la Petr Hosek, un inginer de la vârful Google.
”Nu lansezi un sistem de operare în fiecare zi, dar azi e acea zi”, a spus acesta.
De remarcat, însă, că deși se găsește pe prima generație Nest Hub, implementarea lui va dura câteva luni bune de aici încolo, fiind vorba de un proces de lungă durată. Vine pentru o bază redusă de utilizatori și abia apoi va fi extins. Nest Hub va trece, așadar, de la Cast la prima versiune de Fuchsia.
Pentru mulți utilizatori, însă, schimbarea va fi aproape insesizabilă.
Anunțul lansării Fuchsia, însă, trebuie privit și din alt punct de vedere. Pentru că nu-s puțini analiști care insistă pe ideea că, la un moment dat, Android poate fi istorie.
Nu e cazul să uiți de Android (încă)
Fuchsia are marele avantaj că e destinat produselor de tip IoT – adică Internet of Things. E un format un pic altfel decât ce știi azi la Android, dar pe viitor ar putea fi îmbunătățit pentru ca adoptarea lui și la alt tip de dispozitive să fie posibilă.
Fuchsia e gândit în acest moment pentru a funcționa pentru dispozitivele de tip smart-home și mai mult ca sigur va înlocui Cast OS pe mai toate dispozitivele din această categorie.
Rămâne de văzut dacă Google va decide că e cazul să-l ducă mai departe. Până atunci, Android rămâne sfânt pentru mulți dintre utilizatori de tablete, telefoane și alte sisteme inteligente de pe mașini și nu numai.