Gata cu bătaia de joc: se închid firmele care nu respectă măsurile impuse de autorități în pandemie

Gata cu bătaia de joc: se închid firmele care nu respectă măsurile impuse de autorități în pandemie

În fiecare zi, au început să circule pe internet informații despre localuri și alte tipuri de afaceri care au ignorat cu entuziasm măsurile impuse de autorități în pandemie. Aceste situații s-ar putea să dispară.

Încă de la începutul pandemiei, autoritățile române au decis să amendeze firmele care încălcau măsurile pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus. Știi care este problema cu o astfel de soluție? În momentul în care vinzi o sticlă de șampanie cu 10.000 lei, nu prea îți pasă dacă un polițist îți dă o amendă similară.

Soluția semnificativ mai eficientă va fi încetarea activității firmelor care nu respectă regulile stabilite în contextul pandemiei de coronavirus, fie ea și pe perioadă determinată. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, printr-o hotărâre adoptată miercuri, ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, cu suspendarea temporară a activității.

„Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, se menționează în Hotărârea CNSU nr. 5, documentul publicat miercuri, 3 februarie.

Premierul Florin Cîțu a atras și el atenția asupra necesității unei astfel de măsuri, în contextul în care ”măsurile luate în contextul actual nu prea se respectă”. “Au fost multe discuții în momentul în care am relaxat condițiile pentru anumiți operatori economici. Din păcate, chiar dacă unele restricții au rămas în vigoare, vedem foarte mulți operatori economici care nu respectă aceste restricții. Această propunere vine exact după aceste observații pe care le-am avut în ultima perioadă: un act normativ care să reglementeze această situație, cu suspendarea activității pe perioadă determinată”, a subliniat premierul României la finalul ședinței de miercuri a Guvernului.

În final, este foarte important de reținut că măsura detaliată mai sus nu are momentan statut de lege sau hotărăre guvernamentală, nu este în vigoare. Este un proiect care, înaintatea punerii în aplicare, trebuie transformat în act normativ și publicat în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: