Furnizorii de energie și gaze din România trag semnalul de alarmă: ce se întâmplă pe piață
Deși a fost adoptată Legea care prevede compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, precum și plafonarea prețurilor, furnizorii din țara noastră trag un puternic semnal de alarmă. Aceștia spun că aceste două măsuri nu sunt suficiente.
Potrivit furnizorilor de energie electrică și gaze naturale din România, doar compensarea facturilor consumatorilor și plafonarea prețurilor nu ne vor salva din criza energetică actuală. E nevoie de mult mai mult efort și implicare pentru a diminua impactul acestei perioade dificile.
Care sunt cerințele furnizorilor
Concret, furnizorii nu cer altceva, decât majorarea producției de energie a României.
“Considerăm că este o lege utilă și necesară, în contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru sprijinirea mai ales a consumatorilor casnici în vederea trecerii iernii 2020 – 2021. În actualul cadru legal, suntem convinși că furnizorii vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor legii, respectiv a noilor măsuri de compensare si plafonare a facturilor”, precizează Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER.
Furnizorii sunt de părere că o consultare prealabilă a mediului de business ar fi condus la găsirea unor măsuri mai ușor de aplicat si cu efecte mai mici asupra pieței de energie.
„AFEER își exprimă îngrijorarea că soluțiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea prețurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât și administrative, din partea furnizorilor, care deja înregistrează pierderi curente. Efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor”, mai atrag atenția furnizorii.
“Vedem cu toții că situația investițiilor în noi capacități de producție este dramatică: numai vorbe, zero acțiune! Practic, la acest moment putem spune că nu avem investiții în curs de realizare, în condițiile în care proiecte importante stagnează de luni bune”, susține Dl Ion Lungu, Director Executiv AFEER.