20 feb. 2021 | 12:23

Fizicianul care vrea să distrugă gunoiul din spațiu într-un mod cel puțin inedit

ACTUALITATE
Fizicianul care vrea să distrugă gunoiul din spațiu într-un mod cel puțin inedit

În timp ce citești asta, mii de bucăți mici de resturi aglomerează orbita Pământului. Chiar și sateliți întregi se deplasează prin spațiu, chiar în acest moment. De fapt, un procent uimitor de 60% din cei aproximativ 6.000 de sateliți ai planetei noastre nu mai funcționează.

Aceasta este o problemă, întrucât orice coliziune s-ar putea termina într-un dezastru sau temutul efect knock-on, cunoscut sub numele de “sindrom Kessler”, adică o cascadă de coliziuni care generează noi bucăți de resturi spațiale periculoase care ar putea face orbita Pământului nelocuibilă.

De aceea, fizicianul rus Egor Loktionov sugerează o intervenție extrem de neobișnuită. Și anume, utilizarea laserelor spațiale pentru a topi sateliți neoperaționali în plasmă, relatează Academic Times.

Resturile din spațiu reprezintă un adevărat pericol pentru orbita Pământului

După cum este detaliat într-o lucrare care va fi publicată în curând în revista Acta Astronautica, Loktionov a testat mai multe materiale pentru nave spațiale și cum reacționează la impulsurile de emisii laser.

„Multe modalități de captare a resturilor au fost sugerate până în prezent, puține sunt testate și niciuna nu s-a practicat cu adevărat”, a declarat Loktionov pentru The Academic Times. „Îndepărtarea deșeurilor spațiale cu laser, după părerea mea, ar trebui să ofere un mod mai ieftin, mai fiabil și mai flexibil de a rezolva această problemă care ne amenință”, explică el.

Dacă am folosi această metodă de a elimina gunoiul spațial, spune fizicianul rus, laserele ar reprezenta pericole aproape de zero pentru noi. „Vă sugerăm să luați în considerare impacturi mai precise cu ajutorul laserelor spațiale sau al conceptului nostru de reciclare spațială”, spune Loktionov.

Conceptul, așa cum a sugerat Loktionov în cercetarea publicată în 2019, ar reutiliza resturile spațiale sub formă de plasmă topită ca un combustibil pentru navele spațiale cu propulsor laser.

Propunerea este foarte relevantă, deoarece problema noastră cu resturile spațiale este pe cale să se înrăutățească mult. Spre exemplu, SpaceX și Amazon intenționează să lanseze constelații extinse de sateliți cu bandă largă de internet, acest lucru având repercusiuni serioase asupra spațiului și a deșeurilor din acesta.