27 nov. 2021 | 12:50

Firmele românești au mari probleme: românii nu mai vor să muncească?

ACTUALITATE
Firmele românești au mari probleme: românii nu mai vor să muncească?

Numeroase firme din România se confruntă cu lipsa personalului. Dovadă pentru acest lucru stau statisticile furnizate de agențiile în domeniu, care arată că avem foarte multe locuri de muncă disponibile.

În București, de exemplu, sunt peste 3.000 de joburi puse la dispoziție de firme, doar că românii nu se îngrămădesc să dea curs ofertelor de angajare, descurajați, probabil, de promisiunile salariale nesatisfăcătoare.

Mai exact, un număr de 3.154 de locuri de muncă sunt vacante, miercuri, în evidenţa Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Munca (AMOFM) Bucureşti, pentru perioada 24 noiembrie – 1 decembrie, potrivit datelor furnizate de către agenţii economici.

Se caută și angajați cu studii superioare, dar și muncitori necalificați

Coform datelor oficiale, sunt locuri de muncă pentru toate categoriile profesionale. Atât pentru românii care sunt absolvenți de studii superioare, cât și pentru cei cu studii medii sau care nu sunt calificați. Totuși, cele mai numeroase joburi se adresează, după cum indică reprezentanții AMOFM, muncitorilor calificați.

Dintre acestea, 254 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 439 necesită studii medii, 2.029 locuri de muncă sunt pentru muncitorii calificaţi, iar 432 de locuri de muncă sunt destinate muncitorilor necalificați.

De asemenea, alte studii ne indică faptul că unul dintre cele mai afectate domenii de lipsa personalului este cel al industriei ospitalității. Din cauza schimbărilor legislative suferite de companiile din acest domeniu, angajații au migrat către alte zone ale pieței muncii. Patronii din HoReCa privesc cu spaimă către viitor, deoarece se confruntă deja, la nivel național, cu un deficit de forță de muncă evaluat la câteva zeci de mii de posturi.

AMOFM Bucureşti, conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată ulterior, furnizează serviciul de mediere a muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.

AMOFM Bucureşti face cunoscute locurile de muncă vacante, comunicate de către angajatori, persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Serviciul de mediere a muncii se acorda gratuit.

Românii interesați de a se integra pe piața muncii trebuie să știe că informaţiile privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a acestora se pot obţine de la Agenţiile Locale pentru Ocuparea Forţei de Munca.