Fiecare român este dator, în 2022: statul s-a împrumutat masiv, iar noi trebuie să plătim
Românii sunt datori miliarde de euro la instituțiile europene, iar mulți dintre ei habar nu au de acest lucru.
Îți amintesc faptul că, în anul 2009, țara noastră s-a împrumutat la Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Comisia Europeană, iar banii respectivi ar trebui returnați, în integralutate, în anul 2023. Totuși, încă plătim rate pentru ei către instituțiile Uniunii Europene, dar suntem departe de a ne stinge datoriile.
Câți bani avem de dat
Statul are de plătit o sumă uriașă către aceste trei instituții, dar adevărul este că statul e reprezentat de fiecare cetățean în parte, iar noi, prin taxele și impozitele achitate periodic, plătim, indirect, datoriile făcute de politicieni.
Au mai rămas de dat, din împrumutul respectiv accesat în anul 2009, nu mai puțin de încă un miliard și ceva. De exemplu, în 2022 trebuie să dăm 611,3 milioane euro către Banca Mondială, din care 600 milioane reprezintă rate, iar restul sunt dobânzi și comisioane.
În ultimul an de plată, care ar trebui să fie 2023, ar mai trebui să achităm 404,4 milioane euro. Tot atunci vom constata că, de-a lungul acestei perioade de rambursare, s-au achitat către cele trei instituții menționate mai sus, suma colosală de 1,458 miliarde euro, reprezentând numai dobânzi și comisioane.
De asemenea, trebuie notat faptul că, după primele opt luni ale anului curent, datoria guvernamentală a României a ajuns la 550,34 miliarde de lei, faţă de 545,337 miliarde de lei, după primele şapte luni, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor.
Raportat la PIB, datoria guvernamentală a crescut la 49,7% la sfârşitul lunii august, de la 49,3% din PIB la finalul lunii iulie.
Datoria pe termen mediu şi lung se cifra la 530,865 miliarde de lei iar cea pe termen scurt la 19,474 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 469 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 73,109 miliarde de lei.