01 feb. 2021 | 14:24

Fenomenul GameStop le-a dat aripi micilor investitori: cum influențează mesajele de pe Reddit prețul argintului

ACTUALITATE
Fenomenul GameStop le-a dat aripi micilor investitori: cum influențează mesajele de pe Reddit prețul argintului

Fenomenul GameStop poate fi privit deja ca un precedent și, grație succesului, utilizatorii de pe Reddit se îndreaptă acum și spre metale precum argintul.

Fenomenul GameStop poate fi deja considerat un precedent, iar utilizatorii de pe Reddit nu dau semne că se vor opri aici. Au început acum să se îndrepte și spre metalele preațioase. Astfel, prețul argintului a început să crească vertiginos și a ajuns la un maxim al ultimilor 5 luni.

Pe rețelele de socializare au apărut mesaje care îndeamnă utilizatorii să cumpere argint pentru a-i ridica prețul și, pe cale de consecință, să-i facă pe marii investitori care au pariat pe scădere să piardă bani.

Fix după modelul acțiunilor GameStop.

După acțiunile GameStop a venit rândul argintului

Acțiunilor mai multor companii miniere mici din Australia au început să crească puternic după ce cererea pentru argint a explodat peste noapte. În media, e vorba de un salt de 15 procente și deja sunt probleme cu livrările.

Per total, prețul argintului a crescut cu 7%, la 28,99 dolari pe uncie, cea mai mare valoare atinsă din luna august a anului trecut. Aceste mișcări bruște reprezintă cele mai recente exemple ale fenomenului în care micii investitorii cumpără acțiuni și active împotriva cărora marile fonduri de pe Wall Street pariază, provocând pierderi uriașe marilor investitori.

Unii utilizatori ai forumului Wallstreetbets de pe Reddit susțin că piața argintului este puternic manipulată și că o creștere a prețului i-ar afecta pe marii investitorii de pe Wall Street. Alții se împotriveau acestei mișcări, motivând că această creștere a prețului i-ar ajuta pe investitorii care urmau să beneficieze de pe urma scăderii GameStop.

Mulți specialiști susțin că singurul efect real e legat de pierderile suferite de giganții de pe Wall Street, care au făcut short selling – adică au pariat pe scădere. Valoarea acțiunilor cumpărate de micii investitori e umflată artificial, tocmai prin cererea ridicată. În fapt,  pentru companii nu se întâmplă mare lucru. Cu alte cuvinte, problemele apărute în bilanțul GameStop, spre exemplu, n-au dispărut peste noapte.