03 mart. 2021 | 11:30

Fenomen spectaculos și bizar în spațiu: uragan imens format din plasmă spațială, deasupra Polului Nord

ACTUALITATE
Fenomen spectaculos și bizar în spațiu: uragan imens format din plasmă spațială, deasupra Polului Nord

O echipă de oameni de știință a confirmat existența unui „uragan spațial” gigantic, care traversează sute de kilometri deasupra Polului Nord.

Echipa a analizat date sub formă de activitate geomagnetică scăzută peste Polul Nord, care datează din 2014, transmite BBC Science Science. Ceea ce au găsit a fost ceva cu adevărat uimitor: un vortex rotitor în sens invers acelor de ceasornic care a aruncat electroni în atmosfera superioară a planetei noastre timp de opt ore întregi.

Noua cercetare ar putea ajuta oamenii de știință să prezică mai bine vremea spațială, perturbările din mediul nostru spațial cauzate de obicei de un flux de plasmă care vine de la Soare, care sunt denumite și vânturi solare.

Uraganele spațiale nu sunt prea diferite de echivalentele lor de pe suprafața Pământului. Acestea sunt marcate de eliberarea unor cantități masive de energie și au un centru liniștit.

Uragan cu plasmă spațială, un fenomen rar și spectaculos

„Acest uragan arată un flux circular puternic de plasmă orizontală, un centru aproape zero și o auroră în formă de ciclon, cauzată de precipitații puternice de electroni asociate cu curenți intens aliniați în câmpul magnetic ascendent”, a spus echipa, condusă de Universitatea Shandong din China, în lucrarea publicată în revista Nature Communications.

Oamenii de știință sugerează că astfel de uragane spațiale ar putea fi un fenomen universal care ar putea fi găsit lângă orice planetă sau lună care are câmpuri magnetice.

„Până acum, era incert că uraganele cu plasmă spațială chiar existau cu adevărat”, a declarat pentru Science Focus, cercetătorul spațial al Universității din Reading, Mike Lockwood. „Așadar, este incredibil să demonstrezi acest lucru cu o observație atât de izbitoare”.

Înțelegerea acestor fenomene meteorologice spațiale este importantă pentru a ne asigura că tehnologiile bazate pe Pământ și orbită pot supraviețui atacului plasmei Soarelui. Aceste evenimente pot face ravagii în comunicațiile radio de înaltă frecvență și semnalele GPS, astfel încât a deveni mai bune la prezicerea lor nu poate decât să consolideze infrastructura noastră.