Fenomen ciudat în supermarketurile din România: adevărul despre limita de cumpărături
Mai multe magazine din România au afișat un anunț cel puțin bizar. Clienții au fost rugați să-și limiteze cumpărăturile.
Clienții anumitor magazine din țara noastră au semnalat că acestea ar afișa, la intrare, un mesaj prin care oamenii sunt rugați să achiziționeze produse într-o anumită limită. În mod firesc, în spațiul public a apărut îngrijorarea potrivit căreia ne paște o criză a alimentelor, mai ales atunci când vorbim despre cele de bază: ulei, zahăr sau făină. În respectivul mesaj, oamenii erau sfătuiți să nu achiziționeze mai mult de 5 baxuri din fiecare produs menționat anterior.
„Nu există motive de îngrijorare. Într-adevăr, există situații mai tensionate, dificultăți care apar inerent în ceea ce privește gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Situația specială este dată de pandemie. Aici avem factorul principal, incertitudinea legată de momentul în care aceasta se va sfârși. Au fost niște factori care dădeau impresia că ne apropiem de finalul ei. Nu este așa. Această incertitudine continuă să provoace tensiuni, însă se lucrează, sunt soluții și nu putem vorbi în acest moment de o criză alimentară”, a declarat George Bădescu, directorul Asociației Magazinelor, conform unei știri Digi24.
Reprezentanții din industrie îi liniștesc pe români: nu există motive de îngrijorare
Criza alimentelor este un subiect dezbătut la nivel mondial, cetățenii mai multor țări temându-se că zvonul ar putea deveni realitate. Prima țară care a lansat un semnal de alarmă în acest sens este China. Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să își facă provizii de alimente, sugerând că, în curând, situația s-ar putea înrăutăți.
Nici Marea Britanie nu stă mai bine la acest capitol. Regatul se confruntă, în acest moment, cu o criză destul de gravă în ceea ce privește aprovizionarea magazinelor mari. În mod cert, în cazul britanicilor, situația este explicabilă, ea fiind explicată de consecințele Brexit-ului, dar și prin prisma numărului mare de infectări.
Specialiștii din țara noastră sunt de părere că România nu are motive de îngrijorare, întrucât produsele nu vor dispărea de la raft – cel puțin nu în viitorul apropiat. Mai mult, aceștia îi sfătuiesc pe români să nu achiziționeze mai multe produse decât este necesar, din pricina faptului că acestea ar putea să se altereze înainte să fie consumate.
Reamintim că atât România, cât și alte țări din întreaga lume s-au confruntat cu o situație similară în primele luni ale anului 2020, în contextul pandemiei și al restricțiilor. La momentul respectiv, cele mai căutate produse au fost: hârtia igienică, conservele, zahărul, făina, uleiul și drojdia.