Facebook, responsabilă de război civil: cum e posibil

Facebook, responsabilă de război civil: cum e posibil

Problemele par să nu se mai sfârșească pentru cea mai mare platformă de socializare din lume. Asupra Facebook apar acuzații din ce în ce mai grave.

Cea mai recentă problemă de imagine pe care trebuie să o înfrunte platforma lui Mark Zuckerberg, vine din Polonia.

Platforma e acuzată de un adevărat ”război social civil”, din cauza faptului că postările ce conțineau ură s-au răspândit cu viteză, având drept cauză algoritmii Facebook, ce ar fi construiți astfel încât să evidențieze conflictele, pentru a ține oamenii conectați, a crește traficul și a evita dezabonarea în masă, așa cum există în prezent tendința, mai ales din partea tinerilor, ce migrează către alte rețele sociale, în special TikTok.

Cât de mult rău poate să ne facă Facebook, de fapt?

Washington Post a demarat o amplă investigație ce arată cât de nocivă este, de fapt, această platformă socială.

Conform jurnaliștilor, totul ar fi plecat de la o schimbare radicală a algoritmilor, în 2018.

Ca urmare a acesteia, mesajele negative, care stârneau oamenii să reacționeze, s0au răspândit cu o foarte mare forță în interiorul Facebook.

Totuși, reprezentanții controversatei rețele sociale neagă vehement acuzațiile. Purtătorii de cuvânt ai Facebook spun că algoritmii platformei nu sunt creați pentru a propaga mesajele negative și pentru a răspândi ură în interiorul comunităților online create pe platformă.

Totuși, dovezile prezentate de reputata publicație par să îi contrazică flagrant pe oficialii Facebook, care țin cu dinții ca imaginea companiei să iasă cât mai puțin șifonată din această poveste scandaloasă.

Cele mai multe dintre partidele politice poloneze se plâng de algoritmii Facebook care decid ce postări sunt puse cel mai sus pe News Feed și care mesaje sunt retrogradate.

Se pare că s-au viralizat postări anti-UE, anti-emigrație, anti-lockdown, dar și postări ale celor care sunt sceptici când este vorba de vaccinuri.

Drepturile persoanelor LGBT, dar și avortul sunt alte două teme ce stârnesc mari contriverse pe Facebook, în rândul cetățenilor polonezi.

Sociologii vorbesc despre un război social în Polonia, desigur, nu la propriu, dar se pare că nivelul de ură și duritatea mesajelor a ajuns la cote alarmante între utilizatorii care se contrazic reciproc și își aruncă afirmații și acuzații dintre cele mai dure și scandaloase.

Citește și: