03 nov. 2021 | 11:50

Facebook renunță la recunoașterea facială pe platformă: motivele pe care trebuie să le știe toți utilizatorii

ACTUALITATE
Facebook renunță la recunoașterea facială pe platformă: motivele pe care trebuie să le știe toți utilizatorii

Gigantul Facebook tocmai a luat o decizie importantă. Se pare că nu va mai folosi, pe platforma sa, recunoașterea facială. Măsura era introdusă încă din 2010 și facilita recunoașterea facială a persoanelor din fotografiile sau videoclipurile postate de utilizatori.

Mai mult decât atât, Facebook va renunța și la baza de date pe care a acumulat-o de-a lungul timpului utilizând această măsură.

„Această schimbare va reprezenta una dintre cele mai importante evoluții în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale din istoria acestei tehnologii”, a menționat Jerome Pesenti, vicepreședintele companiei responsabil cu inteligența artificială. Concret, peste un miliard de modele digitale de recunoaștere facială vor fi șterse.

În acest moment, conform oficialilor platformei de socializare, mai mult de o treime dintre utilizatorii zilnici de Facebook au recunoașterea facială activată și pot fi recunoscuți.

Recunoașterea facială e utilă, dar stârnește îngrijorare

Facebook se confruntă în acest moment cu uriașe scandaluri de imagine. O fostă angajată a prezentat documente interne care devastează compania și care ar dovedi faptul că oficialii companiei erau conștienți despre impactul social negativ al acesteia, dar puneai profiturile mai presus de acest lucru.

Mai mult, angajata susține că algoritmii Facebook erau construiți în așa manieră încât să stimuleze propagarea urii și a sentimentelor negative, pentru a crește activitatea și numărul de vizualizări și pentru a ține cât mai mult timp utilizatorii conectați.

În mijlocul unor astfel de scandaluri de amploare, Facebook pare să adopte o atitudine mai mult decât precaută și preferă, se pare, să prevină alte discuții care i-ar putea afecta imaginea și mai mult.

Prin urmare, spun oficialii celei mai mari platforme sociale din lume, tehnologia de recunoaștere facială este utilă și poate fi de mare folos utilizatorilor, doar că nu există suficiente reglementări legale cu privire la limitele utilizării ei și condițiile în care ea poate fi pusă în practică. Prin urmare, e de preferat să se suspende folosirea sa, până când contextul va fi mai favorabil.