25 aug. 2021 | 10:30

Facebook, o sursă de stres pentru românii: cum a ajuns să ne supere Zuckerberg în acest colț de lume

ACTUALITATE
Facebook, o sursă de stres pentru românii: cum a ajuns să ne supere Zuckerberg în acest colț de lume

Facebook își dezamăgește din ce în ce mai des utilizatorii, iar având în vedere plângerile adresate autorităților, compania lui Mark Zuckerberg a început să cam enerveze românii.

Un număr important de români s-au plâns autorităților din cauza faptului că postările de pe Facebook le sunt șterse abuziv, iar conturile le sunt blocate nejustificat. Pornind de la această realitate îngrijorătoare, ministrul Digitalizării a început să adune tot mai multe informații, a lansat o dezbaterie publică pe pagina personală de Facebook și, nu în ultimul rând, este în căutarea unor eventuale soluții.

Facebook ar putea fi obligată să dea socoteală

Când vorbim de platforme folosite de mai mult de 10% dintre cetățenii Uniunii Europene, companiile din spate ar putea fi obligate prin lege să introducă un mecanism transparent de contestare a deciziilor. Cu alte cuvinte, ar trebui să te ajute să înțelegi mai bine de ce o postare ți-a fost ștearsă sau de ce te confrunți cu situația foarte neplăcută de a nu mai putea posta sau comenta.

Revenind însă la situația din România, reprezentanții Ministerului Digitalizării spun că primesc tot mai multe sesizări de la români nemulțumiți de faptul că Facebook le-a eliminat nejustificat postări și chiar și conturi.

Un bărbat a făcut plângere în momentul în care pagina sa publică în jurul căreia a creat o comunitate cu 55.000 de membri a fost ștearsă. Pagina includea imagini cu animale, dar a fost ștearsă sub pretextul că ar conține pornografie și nu a avut nicio soluție de apel la decizie. Cea mai ciudată este situația unui utilizator care s-a trezit că-i este ștearsă postarea pentru că ”incită la ură între vampiri”.

Conform experților, marea problemă este că multe dintre aceste decizii sunt luate de algoritmi, inteligențe artificiale, roboți. Oamenii nu mai sunt de mult timp implicați în procesul decizional de la Facebook și, astfel, se ajunge în situații derizorii.

”Evident că acei algoritmi nu cunosc limba română la perfecție și nici nuanțele limbii române. Atâta timp cât citim cu atenție termenii și condițiile platformei și ne supunem acestor termeni și condiții, trebuie să înțelegem că e parte din joc. Este o companie privată, care are interesul să ne țină cât mai mult timp acolo, să producă cât mai mult profit”, spune Dragoș Stanca, expert în media digitală și antreprenor.

”Facebook ar putea deschide un centru de suport în România pentru utilizatorii din România. O să propun asta la întâlnirea cu reprezentanții Facebook, mai repede de o lună să putem deschide dialogul”, spune Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.

Deși este improbabil ca România să ajungă prea curând pe radarul celor de la Facebook, important este că și la nivelul Uniunii Europene se află în dezbatere un regulament menit să apere libertatea de exprimare a utilizatorilor în universul online.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele