30 nov. 2021 | 07:00

Explozia imobiliară din România, o nouă dovadă a sărăciei românilor: în câți ani achiți un apartament la noi, dar la ”ei”

ACTUALITATE
Explozia imobiliară din România, o nouă dovadă a sărăciei românilor: în câți ani achiți un apartament la noi, dar la ”ei”

Aproape în fiecare săptămână, apare un nou studiu care atrage atenția asupra sărăciei românilor. Cea mai recentă analiză pleacă de la explozia imobiliară din România, un fenomen care îngroapă în datori pe 30 de ani un procent record din populație.

Digi24 a publicat un raport menit să ilustreze diferențele salariale din România și din alte țări europene, în contextul puterii de cumpărare a unui apartament. Pornind de la această referință, s-a creat și conceptul de timp-muncă, ideea din spate fiind de cât timp ai nevoie să muncești pentru a-ți achita un metru util construit dintr-un apartament.

Românii vor apartamente, dar plătesc mai mult la ele

Pe hârtie, românii au la dispoziție în capitala țării apartamente mai ieftine decât în Budapesta, Praga, Bratislava sau Varșovia. În practică, însă, un român cu un salariu mediu trebuie să muncească mai multe decât cetățenii țărilor vecine pentru a-și cumpăra o locuință de 50 metri pătrați.

Punctual, un apartament precum cel definit mai sus, în Bucureşti, este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani. În Varșovia, plătești 115.000 de euro pe același ”lux” de 50mp, dar lucrezi doar 8,8 ani pentru el, pornind tot de la salariul mediu ca parametru.

La Praga, prețul de achiziție sare la 135.000 de euro, dar timpul necesar achitării, din nou, scade la 8,6 ani. Ungurii sunt cei mai privilegiați în același set de circumstanțe, lucrând 8,5 ani pentru achitarea prețului mediu de 98.000 de euro.

„În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte țări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condițiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai ușor un apartament, față de București și România în general”, atrage atenția economistul Iancu Guda.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele