Experimentul desprins din Frankenstein: mini creiere cu ochi, care vor ajuta la transplanturi
Oamenii de știință au creat cu succes organoizi cerebrali – culturi de țesuturi tridimensionale minuscule care imită organele reale – fiecare cu propriul set de „ochi”. La ce ajută aceste mini creiere cu ochi.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Cell Stem Cell, relatează Live Science, cercetătorii au creat mini creiere, folosind celule stem pluripotente induse de om (iPSC). Acestea sunt celule care se propagă la nesfârșit, făcându-le un subiect deosebit de interesant în lumea medicinei regenerative.
Aceste mini creiere cu ochi pot trata multe boli
Majoritatea creierelor conțin „cupe optice”, structuri în care retinele se dezvoltă ulterior în omologii mult mai mari ai mini-creierelor.
„Lucrarea noastră scoate în evidență capacitatea remarcabilă a organoidelor cerebrale de a genera structuri senzoriale care sunt sensibile la lumină și adăpostesc tipuri de celule similare celor găsite în corp”, a declarat autorul principal al studiului Jay Gopalakrishnan de la Spitalul Universitar Düsseldorf, Germania, într-o declarație.
În ciuda rezultatelor înfiorătoare, această cercetare ne-ar putea oferi o perspectivă asupra modului în care se formează ochii în primele etape ale dezvoltării umane și a modului în care anumite boli conexe ar putea fi tratate prin această tehnică medicală.
Acești organoizi pot ajuta la studierea interacțiunilor creier-ochi în timpul dezvoltării embrionilor, la modelarea tulburărilor congenitale ale retinei și la generarea de tipuri de celule retiniene specifice pacientului, pentru teste personalizate și terapii de transplant, a adăugat Gopalakrishnan.
În timpul unui experiment, cercetătorii au reușit să genereze cupe optice în 72% din 314 organoizi cerebrali. Acești precursori oculari conțineau mai multe tipuri de tipuri de celule retiniene care erau capabile să formeze rețele neuronale active ce răspundeau la lumină.
Echipa cercetează acum modalități de a menține cupele optice viabile pentru perioade mai lungi de timp, astfel încât să le poată folosi pentru a studia tulburările retiniene.
Deși e un pic Frankensteinian acest experiment, munca echipei este un exemplu fascinant de recreere a structurilor biologice complexe într-un laborator, pentru a studia corpul uman. Este terenul de testare ideal pentru a ne ajuta să găsim modalități de tratare a bolilor și poate chiar să creștem organe de schimb pentru ochii noștri în viitorul îndepărtat.