Europa se sufocă de la poluare: nimeni nu pare să mai fie în siguranță, nu doar bucureștenii
Într-o perioadă în care Europa continuă să se confrunte cu pandemia de coronavirus, bătrânul continent mai are o problemă foarte gravă, poluarea. La începutul săptămânii, Agenția Europeană de Mediu a publicat un raport despre nivelul inacceptabil de ridicat al poluanților atmosferici din regiune.
Pentru a ajunge la o concluzie relevantă și a stabili un trend clar vizavi de ce urmează să se întâmple în Europa, studiul a luat în calcul datele oficiale publicate în 2009 și datele provizorii pe 2020. Acestea provin de la 4500 de stații de monitorizare din 40 de țări. Cele mai multe țări au depășit limitele legale pentru cel puțin un poluant cheie al aerului, atrage atenția AEM.
Cât de poluat este aerul peste tot, nu doar la noi
Dacă vrei să vezi partea plină a paharului din pandemie, în 2020, datele provizorii au relevat o creștere a calității aerului în toată Europa, odată cu reducerea traficului de pe străzi și a izolărilor impuse de către autorități în majoritatea țărilor dezvoltate. Oficialii EMA sunt de părere că au ajutat și condițiile meteo favorabile de anul trecut, dar și reducerea emisiilor.
Din păcate, toate acestea nu au redus în totalitate riscurile provocate de particulele fine (PM2,5) şi ozonul de la nivelul solului, ambele putând ameninţa sănătatea oamenilor. Riscurile sunt mai ridicate în marile oraşe din cauza emisiilor provenite de la traficul rutier, care au un procent ridicat de oxid de azot. Ca referință, cele mai ridicate concentrații de particule fine se găsesc în centrul și Estul Europei, ambele fiind mai predispuse să folosească combustibili solizi pentru încălzirea locuințelor, dar și în industrie. În mod regretabil, în sudul continentului, se regăsesc concentrații de ozon deosebit de mari.
În final, Agenţia Europeană de Mediu atrage atenția asupra faptului că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor, fiind responsabilă de probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri. Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.