Euro digital, un fel de Bitcoin: ce schimbări ne așteaptă în plan monetar
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că, în perioada următoare, sistemele monetare ale lumii vor fi radical schimbate, în sensul digitalizării lor. Actualele criptomonede, precum Bitcoin, sunt sursă de inspirație pentru Băncile Centrale, ce se pregătesc să lanseze propriile lor monede digitale.
În Europa, de exemplu, se discută tot mai intens scenariul adoptării unui Euro digital, un fel de Bitcoin reglementat de instituțiile oficiale.
Stabilitatea financiară a UE, în pericol
Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, trage un semnal de alară în fața înalților oficiali ai comunității europene și spune că, dacă Banca Centrală Europeană trebuie să emită un euro digital deoarece, dacă ar ceda complet spaţiul iniţiativelor din sectorul privat, cum ar fi stablecoins (monedele stabile), ar putea pune în pericol stabilitatea financiară locală.
„Aşa cum timbrele poştale au pierdut mult din utilitate odată cu apariţia internetului şi a email-ului, tot aşa numerarul şi-ar putea pierde relevanţa într-o economie care devine din ce în ce mai digitală. Dacă acest scenariu se va materializa, ar slăbi eficienţa banilor băncii centrale ca ancoră monetară”, a avertizat oficialul european.
Băncile Centrale ale lumii trebuie să țină pasul cu digitalizarea, consideră el și, mai ales, cu apetitul tot mai mare al cetățenilor care se îndreaptă din ce în ce mai mult către plățile digitale.
De asemenea, Banca Centrală Europeană nu este singura instituție de acest tip care plănuiește să se îndrepte către monedele digitale.
Banca Populară Chineză are deja un astfel de plan pe care a ajuns chiar să îl și testeze. Yuan-ul digital chinez e deja, pentru unii cetățeni ai Chinei, o certitudine, iar în funcție de cum vor evolua lucrurile, acesta va fi lansat la scară largă.
Numeroși experți economici atrag atenția asupra faptului că, dacă autoritățile americane nu se grăbesc și ele cu o strategie privind finanțele digitale, atunci există riscul ca economia chineză să o devanseze pe cea a Statelor Unite ale Americii, până la finele deceniului, datorită acestor monede digitale.