Energia întunecată a Universului: care este legătura cu inteligența artificială
Pentru a vâna una dintre cele mai misterioase forțe din univers, este nevoie de un computer puternic. În curând, energia întunecată a Universului va putea fi cercetată cu un supercomputer care va fi capabil să creeze o hartă 3D foarte detaliată.
Wall Street Journal raportează că noul supercomputer Perlmutter, instalat recent la Centrul Național de Cercetare Științifică a Energiei Naționale din Berkeley, California, va începe să lucreze la proiectul de sondaj al Instrumentului Spectroscopic de Energie Întunecată (DESI) în această vară.
Proiectul își propune să afle mai multe despre energia întunecată, un tip de energie ipotezat care reprezintă 68% din univers. Pentru a face acest lucru, instrumentul DESI de la Observatorul Național Kitt Peak din Arizona va observa cerul nopții cu 5.000 de „ochi” spectroscopici care vor înregistra lumina de la 35 de milioane de galaxii.
Pentru a analiza toate aceste date, cercetătorii vor folosi supercomputerul Perlmutter. Numit după astrofizicianul câștigător al Premiului Nobel Saul Perlmutter, computerul este un upgrade semnificativ față de supercomputerul anterior al laboratorului, Cori, și se estimează că va atinge 100 petaFLOPS de putere de procesare.
Energia întunecată a Universului va fi vânată cu ajutorul unui supercomputer
Perlmutter va folosi inteligența artificială pentru a identifica obiecte semnificative în datele DESI, apoi alte aplicații pot calcula distanța dintre aceste obiecte. Observând cum funcționează gravitația pe o scară foarte mare, cercetătorii pot obține indicii despre expansiunea universului și, din aceasta, pot afla despre energia întunecată.
Asta pentru că energia întunecată este ceva ce știm că există datorită modului în care universul se extinde. Oamenii de știință știau de multă vreme că universul se extinde, dar cercetările folosind telescopul spațial Hubble din anii 1990 au arătat că rata acestei expansiuni nu încetinea, așa cum s-ar fi așteptat din cauza gravitației, ci de fapt este accelerată.
Acesta este puzzle-ul: există o forță necunoscută care împinge galaxiile spre exterior și această forță este ceea ce numim energie întunecată. Pentru a o înțelege mai mult, trebuie să urmărim obiecte îndepărtate, cum ar fi galaxii sau quasare, și să le stabilim distanța. În acest scop, proiectul DESI își propune să producă o hartă 3D a cerului, mult mai detaliată decât orice altă hartă 3D realizată până în prezent.DESI este de așteptat să înceapă ancheta sa de cinci ani mai târziu în acest an.
„Asta ne permite să ne uităm mai înapoi în istoria universului și la o perioadă de timp care nu a fost niciodată cercetată cu o mare precizie pentru studii despre energia întunecată”, a declarat pentru WSJ Aaron Meisner, un om de știință de la NOIRLab al Fundației Naționale a Științei.