Electrica, mișcare de aproape 200 de milioane de lei: unde ajung aceste contoare inteligente

Electrica, mișcare de aproape 200 de milioane de lei: unde ajung aceste contoare inteligente

Electrica se pregătește de o licitație uriașă, în valoare de aproape 200 de milioane de lei. Achiziția are legătură cu contoarele inteligente.

Grupul Electric, prin compania Distribuție Energie Electrică România – DEER – se pregătește de montarea a sute de mii de contoare inteligente în mai multe zone ale țării. E vorba, în total, de 500.000 – adică jumătate de milion de astfel de dispozitive de măsurare a energiei electrice.

Proiectul e estimat la aproape 200 de milioane de lei și se referă la achiziția de “Produse şi servicii necesare dezvoltării Sistemelor de Măsurare Inteligentă etapa 2021-2023”.

Electrica montează 500.000 de contoare inteligente

Anunțul de licitație are o valoare estimată de 173 de milioane de lei.

“Achizitia de “Produse şi servicii necesare dezvoltării Sistemelor de Măsurare Inteligentă etapa 2021-2023”, este absolut necesara in vederea respectării calendarului de implementare a SMI sunt necesare echipamentele și serviciile specifice:contoare, concentratoare de date si echipamente auxiliare; servicii de integrare a echipamentelor în sistemul de gestiune a contoarelor SMI”, a scris DEER în anunțul de licitație postat luna trecută în sistemul electronic de achizitii publice.

E vorba de cea mai mare achiziție organizată de Electrica până acum. Dar vine de la o compania rezultată în urma unei fuziuni.  Au fuzionat cele trei societăți de distribuție, Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord – și așa a rezultata DEER.

De remarcat că e prima achiziție centralizată de contoare inteligente pentru toată rețeaua de distribuție.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport preț-calitate, unde prețul are un punctaj de 70% în evaluarea ofertei, iar restul ține de caracteristici tehnice. Achiziția presupune un contract cadru Durata de implementare a contractului este de trei ani, iar DEER așteaptă ofertele până la data de 12 aprilie.

Electrica controlează trei din cele 8 zone de distribuție a energiei electrice din țară. Are montate deja 240.000 de contoare inteligente și, cu noua achiziție, se apropie de un milion. Și Enel are o campania similară anul acesta și, după montarea a încă 160.000 de contoare inteligente, va ajunge de asemenea la un număr de 1,1 milioane de unități în toată țara.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: