27 iun. 2021 | 16:35

Ecosistemele oceanelor vor devasta omenirea în 25 de ani: ce dovezi îngrijorătoare s-au descoperit

ACTUALITATE
Ecosistemele oceanelor vor devasta omenirea în 25 de ani: ce dovezi îngrijorătoare s-au descoperit

Pe măsură ce oceanele devin din ce în ce mai acide – un efect secundar deosebit de periculos al emisiilor de gaze cu efect de seră – rețeaua alimentară globală s-ar putea prăbuși și omenirea s-ar putea confrunta cu efecte devastatoare în doar câteva decenii, potrivit unui nou studiu alarmant.

Studiul, scris de doi antreprenori și cercetători care lucrează pentru a oferi acces la apă curată, afiliați la Universitatea din Edinburgh, susține că chiar și o ușoară creștere a acidității va provoca modificări profunde ale ecosistemelor oceanului. Aceste schimbări vor avea apoi efecte globale.

Omenirea ar putea să nu mai aibă ce să mănânce, în curând

Argumentul central al duoului de oameni de știință se rezumă la faptul că un ocean mai acid ar putea dizolva unii dintre compușii care alcătuiesc organisme precum planctonul și recifele de corali, precum și materialele de care au nevoie pentru a supraviețui. Și, în timp ce alte specii ar lua, în cele din urmă, locul lor, formele de viață care pot supraviețui condițiilor mai dure sunt mult mai puțin potrivite pentru a oferi baza rețelei alimentare. Ceea ce înseamnă că fenomenul ar îngreuna o aprovizionare majoră cu alimente. La sfârșitul acestei reacții în lanț, susțin cercetătorii, aprovizionarea cu alimente pentru aproximativ trei miliarde de oameni ar putea dispărea cu totul.

Impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor face deja ravagii pe planetă, dar unele aspecte ale lucrării ar trebui privite cu atenție. Autorii fac o serie de afirmații care ridică sprâncenele, inclusiv că microbii toxici vor otrăvi atmosfera, atunci când vânturile puternice îi vor arunca din ocean și în aer.

Totuși, cu aceste afirmații îngrijorătoare, studiul arată cât de dificilă este monitorizarea microbilor oceanici pe care se bazează planeta și, prin urmare, cât de puțin din această monitorizare s-a întâmplat până acum. Lucrarea susține că trebuie să începem să luăm măsuri chiar de astăzi, dacă dorim ca generațiile viitoare să aibă șanse de supraviețuire.