09 iul. 2021 | 16:57

Economistul care a prezis criza din 2008 vine cu vești îngrijorătoare pentru 2021

ACTUALITATE
Economistul care a prezis criza din 2008 vine cu vești îngrijorătoare pentru 2021

Nouriel Roubini, economistul recunoscut la nivel mondial pentru anticiparea crizei financiare din 2008, face previziuni îngrijorătoare pentru anul acesta.

Economistul susține că finalul pandemiei ne va aduce o criză financiară de proporții. Acesta avertizează omenirea că, după ce coronacriza va trece, va veni „mama tuturor crizelor“.

„Stagflaţia din anii ’70 se va întâlni în curând cu criza datoriilor din perioada post-2008. Întrebarea nu este dacă, ci când“, susține Roubini.

În termeni economici, stagflația reprezintă un fenomen în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă.

Concret, economistul crede că prețurile vor continua să crească, economiile vor înceta să mai înregistreze avansuri, iar oamenii vor rămâne în număr foarte mare fără locuri de muncă.

Prin urmare, cu aceste lucruri ne-am putea confrunta în perioada post-pandemică, avertizează Roubini.

Datoriile sunt mult mai mari decât în ​​anii 1970

Economistul se arată îngrijorat de nivelul datoriilor statelor. Știm cu toții că, pe fondul pandemiei de coronavirus, guvernele lumii au apelat la împrumuturi pentru a susține sistemele medicale și mediul privat cu activitatea suspendată.

Toate aceste datorii s-au acumulat deja la un nivel mai mare decât înregistrase omenirea în 1970, spune Roubini.

„Rămânem cu cea mai rea criză din anii 1970 și până acum. Datoriile sunt mult mai mari decât în ​​anii 1970, iar un amestec de politici economice slabe și șocuri negative de aprovizionare amenință mai degrabă să alimenteze inflația decât deflația, stabilindu-se astfel contextul pentru mama tuturor crizelor în următorii câțiva ani. Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil“, avertizează economistul.

Guvernele şi băncile centrale „creează condiţiile pentru mama tuturor crizelor stagflaţioniste în următorii câţiva ani. Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil“, e de părere economistul recunoscut pentru prezicerea crizei financiare din anul 2008.

„Îmbătrânirea demografică în economiile avansate și emergente, restricțiile privind imigrația în economiile avansate“, reprezintă niște factori de risc ce ar putea sta la baza declanșării unui cutremur economic de proporții, susține specialistul.