15 nov. 2021 | 12:53

Economia României dă primele semne de criză? Cifrele oficiale

ACTUALITATE
Economia României dă primele semne de criză? Cifrele oficiale

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat noi date referitoare la evoluția producției industriale în rândul statelor blocului comunitar. Din nefericire, România nu stă deloc bine la acest capitol.

Statistica realizată de Eurostat ne plasează în rândul statelor europene care au înregistrat cea mai puternică scădere a producției industriale în luna septembrie a anului curent.

România, din nou într-un clasament nedorit

Alături de Slovacia, Portugalia și Cehia, România este una dintre țările unde producția industrială aproape că s-a prăbușit, notează experții europeni.

Irlanda (45,4%), Belgia (23,1%) şi Lituania (19,6%) sunt țările europene care înregistrează cel mai puternic avans al producției industriale, în luna septembrie a anului curent, prin comparație cu aceeași perioadă a lui 2020.

Din nefericire, la polul opus se situează țara noastră. Prin urmare, țările unde producția industrială a scăzut puternic în luna septembrie, sunt: Slovacia (minus 4,9%), Portugalia (minus 4,8%), Cehia (minus 4%) şi România (minus 3,7%). Mai exact, ne arată cele mai recente date Eurostat, România a înregistrat în septembrie o scădere lunară de 2% a producţiei industriale, după un declin de 0,4% luna precedentă.

În septembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, după ce în august s-a înregistrat un declin de 1,7% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană.

Referindu-ne la situația Uniunii Europene per ansamblu, aflăm, din același studiu, ca producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 8,3%, cea de bunuri intermediare cu 5,6%, cea de bunuri de capital cu 4%, iar producţia de energie a urcat cu 2,8%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 1,9%.

De asemenea, mai notează statisticienii europeni, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în septembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Estonia (5,3%), Lituania (4,3%) şi Belgia (3,7%), iar cele mai semnificative scăderi în Danemarca (minus 5%), Cehia (minus 3,2%) şi Austria (minus 3%).