22 oct. 2021 | 12:58

Din nou, cifrele ne fac de râs în Europa: adevărul despre economia României

ACTUALITATE
Din nou, cifrele ne fac de râs în Europa: adevărul despre economia României

Din nefericire, evoluția noastră economică din ultimele luni ne plasează în clasamente negative la nivelul Europei.

Conform unui raport publicat joi de Eurostat, România ocupă locul cinci în topul ţărilor Uniunii Europene, având cel mai mare deficit guvernamental în anul 2020.

Important de menționat este că pandemia de coronavirus și-a spus cuvântul în toate economiile europene, lăsând urme adânci si deficite guvernamentale chiar și în rândul statelor puternice, cu venituri mari, așa-zis „bogate”. Din cauza crizei sanitare, statele au fost nevoie să se împrumute și să deblocheze fonduri guvernamentale pentru a susține economia și a menține afacerile și angajații pe linia de plutire, în perioadele în care s-au aplicat măsurile de lockdown ce au închis sau au suspendat parțial întregi industrii și activități economice.

Acest fenomen este generalizat la nivel global, doar că nu peste tot are aceleași consecințe.

De exemplu, România este printre țările care sunt mult mai afectate, in compareție cu alte state, unde deficitul guvernamental înregistrat pentru anul trecut este semnificativ mai mic.

Cum arată, de fapt, realitatea economică la noi, comparativ cu alte state

Conform analizei Eurostat, cele mai adânci deficite guvernamentale, aferente anului trecut, au fost înregistrate în: n Spania (11% din PIB), Grecia (10,1% din PIB), Malta (9,7% din PIB), Italia (9,6% din PIB) şi România (9,4% din PIB).

Per ansamblu, în întreaga Uniune Europeană, se resimte impactul devastator al crizei. Dacă analizăm evoluția deficitului guvernamental, observăm că acesta a crescut de la 0,5% din PIB în 2019 la 6,9% din PIB în 2020. Mai mult decât atât, mai arată datele statistice, în zona euro creşterea a fost una de la 0,6% din PIB până la 7,2% din PIB.

Nu numai că 2020 ne-a adus un deficit guvernamental exploziv, dar a crescut și datoria guvernamentala, ne arată raportul oficial. Se pare că aceasta s-a majorat de la 77,2% din PIB până la 90,1% din PIB în cazul Uniunii Europene şi de la până la 83,6% din PIB până la 97,3% din PIB în cazul zonei euro.

La polul opus se află, însă, două state care au reușit să traverseze cu bine impactul economic al crizei sanitare globale. Acestea au reușit să se încadreze într-un deficit guvernamental mai mic de limita de 3% din PIB, exact așa cum prevede Pactul de stabilitate şi creştere, 0,2% din PIB, respectiv 2,8% din PIB. Este vorba despre Danemarca şi Suedia.

În țara noastră, situația este cu adevărat îngrijorătoare. Informațiile furnizate de Eurostat arată că deficitul nostru guvernamental a înregistrat o creștere explozivă, de la 46,627 miliarde de lei (sau 4,4% din PIB) în 2019 până la valoarea impresionantă de 97,710 miliarde de lei (9,4% din PIB) în 2020.

De notat este faptul că, per total, cheltuielile guvernamentale au crescut de la 36,3% din PIB până la 42,2% din PIB, în timp ce veniturile au crescut de la 31,9% din PIB până la 32,8% din PIB.