30 iun. 2021 | 15:35

Descoperire uimitoare: ce s-a întâmplat cu dinozaurii înainte să dispară definitiv

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare: ce s-a întâmplat cu dinozaurii înainte să dispară definitiv

Oamenii de știință au descoperit că dinozaurii erau deja în declin cu zece milioane de ani, înainte de a fi distruși de impactul unui asteroid.

Șase specii de dinozauri au evoluat și s-au extins de-a lungul perioadei Cretacice, adică o perioadă de la 145 la 66 de milioane de ani în urmă. Dar au început să dispară treptat și noi specii să apară mai puțin, în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani în urmă, conform cercetătorilor.

Motivul? Răcirea globală – temperatura Pământului a scăzut cu șapte grade Celsius – a determinat erbivorele și dinozaurii să nu se poată adapta la noile condiții.

Dinozaurii n-o duceau prea bine înainte să fie exterminați complet

Mike Benton, coautor al studiului și profesor la Universitatea din Bristol, a declarat: „Am explorat diferite tipuri de posibile cauze ale declinului dinozaurilor. A devenit clar că există doi factori principali. Mai întâi, climatul general devenea mai răcoros și acest lucru a făcut viața mai grea pentru dinozaurii care probabil s-au bazat pe temperaturi calde. Apoi, pierderea erbivorelor a făcut ecosistemele instabile și predispuse la dispariție în cascadă”.

De asemenea, el a adăugat că a mai constatat că speciile de dinozauri cu o durată mai lungă de viață erau mai susceptibile de dispariție, adică nu s-au putut adapta la noile condiții de pe Pământ.

Echipa de cercetători internaționali a analizat 1.600 de fosile din șase familii de dinozauri: Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae, Dromaeosauridae, Troodontidae și Tyrannosauridae. Una dintre concluziile cheie a fost că o scădere a diversității dinozaurilor ierbivori ar fi putut juca un rol în prăbușirea ecosistemelor dinozaurilor.

Autorul principal al studiului, Fabien Condamine, de la Universitatea din Montpellier, a declarat: „Ne-am uitat la cele mai abundente șase familii de dinozauri din întregul Cretacic și am constatat că toate evoluează și se extind. Apoi, în urmă cu 76 de milioane de ani, aceștia au cunoscut o scădere bruscă. Ratele lor de dispariție au crescut și, în unele cazuri, rata apariției noilor specii a scăzut”.

Asteroidul Chicxulub, care s-a prăbușit într-o mare puțin adâncă, Golful Mexicului de acum, este adesea citat ca o cauză potențială a evenimentului de extincție Cretacic-Paleogen. Evenimentul a deschis calea pentru apariția mamiferelor și eventuala apariție a oamenilor.