23 dec. 2021 | 12:35

Descoperire incredibilă despre vikingi: ce au aflat oamenii de știință

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă despre vikingi: ce au aflat oamenii de știință

Cu secole înainte ca Cristofor Columb să treacă peste Bahamas, vikingii au ajuns la L’Anse Aux Meadows, un sit din peninsula de nord a ceea ce este acum Newfoundland, Canada. Într-un studiu recent, cercetătorii au arătat această descoperire remarcabilă despre vikingi.

Un studiu recent restrânge data sosirii vikingilor în America de Nord la 1021 d.Hr. Așadar, vikingii au ajuns în America de Nord cu aproape cinci sute de ani înaintea lui Columb. Arheologii s-au folosit de exploziile solare pentru a face descoperirea.

Vikingii din Groenlanda sunt primii europeni care au ajuns în America şi au trăit într-un sat din Newfoundland (Canada) în urmă cu o mie de ani, potrivit unei cercetări recente, conform ArsTechnica. Ani la rând, oamenii de știință au afirmat că vikingii (nume dat scandinavilor de englezi) au construit un sat în L’Anse aux Meadows din Newfoundland, în preajma începutului de mileniu.

Descoperire uimitoare despre vikingi

Dar acum, un studiu publicat în Nature este primul care identifică data la care a avut loc ocupaţia, de fapt. Exploratorii, aproximativ o sută de bărbaţi şi femei, s-au folosit de copaci pentru a construi satul şi pentru a-şi repara bărcile. Noul studiu stabileşte data la care ei se aflau acolo prin evidenţierea că au tăiat cel puţin trei copaci în anul 1021, cu cel puţin 470 de ani înainte ca exploratorul Cristofor Columb să ajungă în Bahamas în 1492.

„Este prima oară când data a fost stabilită în mod ştiinţific”, a spus arheologul Margot Kuitems, cercetător la Universitatea Groningen din Olanda şi principalul autor al studiului. „Înainte, data era bazată doar pe legende – istorii orale care au fost scrise abia în secolul 13, la cel puţin 200 de ani după evenimentele pe care le descriau”.

Studiul mai indică faptul că nordicii au trăit în L’Anse aux Meadows între 3 şi 13 ani înainte de a abandona satul şi de a se întoarce în Groenlanda. Rămăşiţele arheologice sunt acum protejate ca punct de referinţă istoric, iar Parks Canada a construit în apropiere un centru tematic. Este înscris ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Și, totuși, cum au descoperit cercetătorii data exactă în care acest loc a fost ocupat de vikingi? Prin forma naturală radioactivă de carbon detectată în fragmente antice de lemn găsite la faţa locului.

Arheologii se bazează de mult timp pe carbonul radioactiv pentru a face datări aproximative pentru materiale organice, precum lemnul, oasele şi cărbune. Dar în acest studiu a fost utilizată o tehnică bazată pe „un eveniment global ce ţine de radiaţie cosmică”, probabil cauzat de explozii solare masive, pentru a determina data exactă.