Decizia Google care-ți arată că viitorul muncii nu va mai fi la fel: cum vor lucra angajații
Pandemia a schimbat comportamente de consum și a retrasat regulile din piața muncii. Iar Google, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial, știe asta.
Google se adaptează sistemului hibrid de muncă și i-a informat pe angajați despre noile reguli. Câțiva angajați ai companiei se vor întoarce la birou luna viitoare, dar decizia e una voluntară, nu e obligatorie. Restul vor continua să lucreze de acasă.
CEO-ul Sundar Pichai susține că sistemul hibrid va fi implementat de săptămâna viitoare.
Cum funcționează sistemul hibrid de la Google
Programul-pilot, care a început ca un experiment în luna decembrie, va fi implementat acum. Sistemul presupune ca majoritatea angajaților să lucreze timp de 3 zile pe săptămână de acasă și celelalte două unde vor: pot veni la birou sau pot alege să lucreze de oriunde.
Pe măsura ce va funcționa acest sistem, se vor lua și alte decizii, în funcție de productivitatea echipelor.
În plus, Google le va oferi angajaților posibilitatea de a se mișca, adică mai multă flexibilitate. Un angajat poate aplica, spre exemplu, pentru a lucra la un alt sediu, iar această facilitate va fi disponibilă până la patru săptămâni. Dacă, spre exemplu, vor să meargă într-un oraș pentru a lucra în alt sediu al companiei o pot face.
Compania va veni și cu programe special gândite pentru echipele care vor să lucreze doar de la distanță. Iar compensațiile vor fi pe ajustate, pentru a acoperi toate cheltuielile sau în funcție de noile locații alese. Google estimează că, grație noului sistem, 60% dintre angajați vor lucra de la birou, 20% de acasă, iar restul de 20 de procente se vor muta în noi birouri.
Și alte companii fac același lucru
Google nu e singura companie care trece la sistemul de muncă hibrid. Spotify anunța recent un program intitulat Work from Anywhere sau Muncă de Oriunde.
Prin intermediul acestuia, angajații pot alege să lucreze de oriunde.
Aparent, cei de la Spotify vor încerca să găsească și un spațiu de birou închiriat, dacă există salariați pe care-i încântă ideea și nu mai vor să meargă la birou, dar nici nu vor să rămână acasă.
Particularitățile noului program vor fi definite până în această vară, timp în care, angajații vor stabili cu manageri când sau dacă vor să se întoarcă la sediu.