De ce vehiculele electrice reprezintă viitorul și ce ne așteaptă, până în 2026

De ce vehiculele electrice reprezintă viitorul și ce ne așteaptă, până în 2026

Mașinile electrice reprezintă cea mai puternică garanție a faptului că omenirea va reuși să combată efectele devastatoare ale schimbărilor climatice. Desigur, acest lucru va fi o reușită doar dacă vom putea să implementăm, în timp util, o schimbare accelerată a tuturor parcurilor auto din întreaga lume.

Mașinile electrice reprezintă viitorul mobilității, ele oferindu-ne șansa să diminuăm amprenta negativă pe care activitățile noastre zilnice o pun asupra mediului înconjurător.

Cei mai mari producători auto din lume au adoptat deja strategii clare de eliminare din producție a mașinilor pe benzină și motorină și și-au anunțat intenția clară de a investi, cât de curând, exclusiv în vehicule electrice.

Se pare că ne îndreptăm mai repede decât ne-am fi așteptat către o conversie a parcurilor auto.

Ce ne așteaptă până în anul 2026

Evoluțiile care se anticipează pe piața auto globală întrec chiar și cele mai optimiste prognoze formulate anterior.

De exemplu, Boston Consulting Group (BCG) a dat publicității studiul „Why Electric Cars Can’t Come Fast Enough”, în care se arată că industria auto se îndreaptă către vehicule electrice (EV) chiar mai rapid decât se credea cu doar un an în urmă.

Cota de piață globală a mașinilor electrificate a crescut de la 8% în 2019 la 12% în 2020 și continuă să crească puternic, încă de la începutul acestui an.

Totuși, raportul scoate la iveală numeroase provocări și obstacole care împiedică această tendință să evolueze chiar mai puternic decât o face în prezent.

Chiar și așa, prognoza actualizată a BCG arată că până în 2026 vehiculele electrificate vor reprezenta mai mult de jumătate dintre vehiculele ușoare vândute la nivel global – cu patru ani mai devreme decât se anticipa în raportul anterior.

Deși cifrele arată îmbucurător, schimbările nu se vor putea produce peste noapte. Specialiștii estimează că ar putea dura aproximativ două decenii pentru ca parcul auto din întreaga lume să se transforme.

Din nefericire, această perioadă e mult prea extinsă și, conform avertismentelor recent formulate de ONU, avem nevoie de rezultate mai rapide și de măsuri care să-și vadă eficacitatea pe termen scurt, pentru a combate posibile efecte dezastruoase ale schimbărilor climatice.

Citește și: