28 sept. 2021 | 10:50

De ce pică oamenii interviurile de angajare: cele mai mari greșeli

ACTUALITATE
De ce pică oamenii interviurile de angajare: cele mai mari greșeli

Interviurile de angajare reprezintă, de multe ori, o provocare mult prea dificilă pentru mulți dintre candidați. Din nefericire, mulți pică interviurile din cauza unor greșeli care ar putea fi prevenite, dacă oamenii s-ar informa înainte de marea întâlnire cu recrutorul.

În această perioadă, poți obține un avantaj important la interviurile de angajare în fața contracandidaților tăi. De ce? E simplu. Mulți oameni care vor fi interesați de același job ca și tine, vor aborda problema mult prea relaxați. Explicația este simplă. Mai exact, cu toții știu că România se confrntă cu un deficit acut de forță de muncă. Practic, avem mai multe joburi disponibile decât doritori. Companiile au zeci de mii de locuri de muncă vacante și se confruntă cu mari probleme în a le ocupa. Astfel, mulți candidați vor gândi că angajații nu vor avea mari pretenții de la ei, pentru că vor fi nevoiți să îi angajeze, din cauza deficitului de personal.

Pentru a vedea cum se prezintă piața muncii, să analizăm un studiu al platformei de recrutare online eJobs. Analiștii susțin că vara 2021 nu a fost una tipică în recrutare și angajare, așa cum poate erai obișnuit. Aceasta a doborât toate recordurile din ultimii trei ani la numărul de joburi disponibile pe piața muncii.

Angajatorii au scos la bătaie cu 16% mai multe joburi față de vara lui 2019 și cu 38% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Deși a fost o a doua vară atipică în condițiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar și decât sezonul estival din 2019.

„Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și în ceea ce privește aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor impuse de pandemie, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

În continuare Bucureștiul se menține în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală, arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. Totodată, Cluj, Timișoara și Brașov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei orașe depășind-o pe cea din București.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați în vara aceasta au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO și Producție. Este de așteptat ca aceste domenii să fie în topul angajărilor și în toamnă. În plus, cu toate că și oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată – 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în țări din afara României -, candidații nu se înghesuie să aplice, doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august fiind pentru joburi din străinătate.

Deși așteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut,

„Companiile își doresc ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp însă, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, mai spune Roxana Drăghici.

În ceea ce privește numărul de aplicări, acesta a fost de 3.100.000, în creștere cu peste 30% față de perioada similară a anului 2019. În continuare, cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cele mai puține aplicări au venit de la categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când își caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.

Nu te culca pe-o ureche

Chiar dacă e evident faptul că firmele românești sunt măcinate de un deficit acut de forță de muncă și de specialiști și talente, nu miza doar pe disperarea lor. Pregătește-te ca și cum te prezinți la o luptă dificilă. Prin urmare, elimină câteva greșeli banale care ți-ar putea sabota șansele de angajare, chiar și în condițiile în care regăsim piața muncii din țara noastră:

Nu întârzia

Oricât de banal ar suna acest sfat, adevărul e că angajatorii pun mult preț pe impresia primei întâlniri, iar punctualitatea e un criteriu de departajare esențial între candidați. Ai grijă să fii la locul de întâlnire cu cel puțin 15 minute înainte.

Nu adresa întrebări banale despre companie și activitate

Dacă ajungi în fața recrutorului, e imatur și neprofesionist să întrebi „Cu ce vă ocupați mai exact aici?”. Vei părea superficial în fața angajatorului. Se presupune că, dacă te afli pe scaunul candidatului, știi deja tot ce se poate despre companie. Sau, cel puțin, așa ar fi normal.

Pregătește-te pentru întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?”

Aproape că nu este angajator care să nu te întrebe „Unde te vezi peste 5 ani?”. Trebuie să ai un răspuns. De ce? Pentru că un alt secret al reușitei la interviurile de angajare este să spui de cât mai puține ori „nu știu”. Prin urmare, vino cu un răspuns. Ce răspuns? Aici depinde de angajatorul tău, dar și de aspirațiile tale personale. Ideal ar fi să te duci în zona evoluției profesionale la nivel de cunoștințe abilități, etc. Adică poți spune „mă văd dobândind cât mai multe cunoștințe și experiențe care să mă ajute să mă mențin în rândul celor mai buni profesioniști din această nișă”. Evită răspunsuri care fac direct referire la bani, cum ar fi „mă văd câștigând suma x”.

Evită să fii prea familiar 

Majoritatea angajatorilor preferă ca oamenii care se prezintă la interviu să fie politicoși, respectuoși, să respecte o distanță, nu să se comporte din prima zi ca și cum s-ar cunoaște de o viață. Explicația e simplă. În realitate, nimeni nu simte să fie prea familiar la interviu, iar dacă face asta, e o falsitate. E evident că niciun angajator nu își dorește în companie o persoană care pretinde că este altcineva față de ceea ce este în realitate.