De ce oul Kinder e periculos pentru copii: se ajunge la amenzi imense dacă faci contrabandă cu ele
În România, te-ai gândi că e imposibil să nu existe ouăle Kinder, fie că vorbim de Surprise, fie că sunt cele Joy. Dar în alte țări situația e cu totul alta. Și mai ales când e vorba de Kinder Surprise.
Kinder Surprise e un mix între „ceva dulce” și plăcerea de-a găsi o jucărie nouă de fiecare dată. În România e foarte popular, chiar dacă producătorul a încercat să ofere și versiunea Joy cu alt mix de ciocolată. Totuși, când vine vorba de Statele Unite ale Americii, situația e foarte bizară: Kinder Surprise e văzut drept un produs foarte periculos pentru copii. Canada, spre comparație, nu aplică aceeași regulă.
Un caz și mai bizar e că cineva a încercat să facă „contrabandă” cu ouă Kinder Surprise. Le-au dat prietenilor 10 ouă pentru copiii lor. Prietenii aceștia se întorceau în SUA din Canada. La graniță au fost găsite, confiscate și au fost amendați cu 12.000 de dolari (1.200 de dolari per ou), după cum notează Independent.
Cel mai activ an pentru contrabandă a fost în 2011, când ofițerii de la graniță au descoperit peste 60.000 de ouă.
În 2017, după cum notează Evening Standard, se discuta despre o reintroducere la vânzare a ouălor Kinder. Doar că n-au fost chiar cele Surprise, ci cele Joy. Adică în loc să ai un ouă de ciocolată, cu un recipient în interior în care să fie jucăria, ai două părți: una cu ciocolată și alta cu jucăria. Ar trebui să fie mai sigur pentru copii decât Surprise.
Revenirea ouălor în magazine s-a făcut la circa 40 de ani de când au fost interzise. Și nu, nu erau chiar cele originale.
Kinder Surprise, periculos pentru copii
Autoritățile din SUA au interzis oul Surprise pe motiv că ar fi periculos pentru copii. Aceștia știu că-i din ciocolată, dar e posibil să-l bage pe tot în gură fără să se gândească la bucata de plastic din interior. Și asta ar putea duce la sufocare, motiv pentru care Joy e permis, dar Surprise încă e interzis și importul e ilegal.
Conform legislației americane, e interzis să comercializezi orice aliment care are în interior o jucărie sau obiect care nu-i comestibil. Astfel, SUA le-a trecut pe lista produselor interzise, dar sunt vândute în Mexic sau Canada și într-o mulțime de alte țări, inclusiv în România unde ai și Surprise, și Joy.