27 aug. 2021 | 10:50

De ce nu e o idee bună să investești în criptomonede

ACTUALITATE
De ce nu e o idee bună să investești în criptomonede

Investițiile în criptomonede au devenit foarte populare. Oamenii visează la îmbogățirea peste noapte, însă puțini conștientizează faptul că realitatea nu coincide cu această aspirație.

În urmă cu doar câțiva ani, puteai cumpăra una dintre cele mai populare monede digitale, plătind sume derizorii, de doar câteva zeci sau sute de dolari.

În scurt timp, prețul acestora a crescut chiar și de zeci de ori. E cazul Bitcoin-ului, de exemplu, a cărui valoare oscliează în ultimele luni situându-se peste pragul de 30.000 de dolari.

Riscul este uriaș

Deși, efectuând un calcul simplu, pare că te-ai fi îmbogățit și că, dacă vei risca acum 30.000 de dolari, ai putea câștiga, în câțiva ani 300.000, realitatea nu este deloc așa.

În fapt, nu există nicio garanție a faptului că evoluția criptomonedelor îți va fi favorabilă.

Aceste active digitale nu sunt controlate de nicio instituție de stat, nu sunt asemenea băncilor și, prin urmare, pot avea evoluții imprevizibile.

Mâine, un Bitcoin poate ajunge să valoreze dublu sau nimic. Îți asumi acest risc? Greu de spus, nu-i așa?

De exemplu, în 2011, un Bitcoin valora puțin peste 11 euro. Astăzi, prețul unei unități a depășit pragul de 47.000 de dolari. De asemenea, Bitcoin are in prezent un plafon de piata de aproximativ 736 miliarde de dolari. Aceasta este cu mult mai mare decat plafonul de piata al Ethereum de 277 miliarde de dolari, care este a doua cea mai mare criptomoneda de piata. Un calcul simplu ne arată că, dacă investeai în 2011 în această monedă digitală, aveai mari șanse ca astăzi să fii milionar, fără să miști măcar un deget în tot acest timp. Deși pare simplu, experții spun că e vorba de noroc chior. Se poate întămpla ca piața să evolueze în continuare și să producă miliardari, sau să se prăbușească și toți banii investiți să ajungă într-o gaură neagră digitală.

Unul dintre cei mai mari economiști ai lumii, Nouriel Roubini, sfătuiește oamenii de rând să facă orice cu banii lor, mai puțin să îi investească în criptomonede.

Roubini spune că oamenii simpli, cu venituri obișnuite, nu ar trebui să ia exemplul miliardarilor lumii, cum ar fi Elon Musk, de exemplu, care investește sume colosale în criptomonede. Acești oameni își permit să facă astfel de achiziții și, mai ales, își permit să piardă.

Tu îți permiți?

Roubini avertizează și spune că oamenii obișnuiți își pot pierde economiile de-o viață printr-o astfel de investiție.

Mai mult decât atât, celebrul economist e convins că acest joc de-a îmbogățirea nu va mai dura mult.

„Bula se va sparge”, avertizează Roubini.

Prin urmare, deși par foarte tentante și oferă iluzia îmbogățirii peste noapte, criptomonedele nu sunt petru oricine și, mai ales, nu sunt pentru cei care au niște economii și vor să le înmulțească. Acești oameni ar putea fi doborâți financiar de o investiție greșită care ar genera pierderea tuturor banilor.

Prin urmare, spun economiștii, e indicat să te orientezi spre alte tipuri de investiții, chiar dacă au un potențial mai mic de a produce alți bani. Poți investi la bursă, dacă ai cunoștințe solide, sau poți investi în imobiliare, în depozite bancare. Poți să îți deschizi un business într-un domeniu pe care îl stăpânești bine.

Poți face orice, dar înainte de a începe, informează-te cu privire la toate potențialele riscuri, pentru a-ți lua toate măsurile de precauție și pentru a ști la ce anume să te aștepți, atât în cel mai fericit scenariu, cât și în cel mai pesimist.

Avertismente pentru români

Fenomenul criptoactivelor a prins contur și în România. Din acest motiv, analiștii economici de la noi au lansat avertizmente pentru românii care ar fi tentați să intre într-o astfel de „afacere” digitală.

Daniel Daianu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, susține că aceste crypto-active, ce au o natură speculativă pronunțată, au creat o problema majoră pentru băncile centrale prin formarea de circuite tranzacționale paralele.

„Crypto-activele pot fi văzute ca o expansiune a sectorului financiar umbră (shadow), care scapă de reglementări și supraveghere, cel puțin până acum.

De ani buni, autoritățile monetare se căznesc să facă față la extinderea sectorului bancar umbră (shadow banking), reprezentat de entități nebancare (fonduri de investiții, giganții în domeniul high-tech – să amintim proiectul Libra al Facebook) care oferă servicii bancare și alte servicii financiare.

Problema este legată nu numai de o reglementare precară a sectorului umbră, ci și de eficientă politicii monetare: de legătură între baza monetară emisă de o banca centrală și cantitatea de moneda (ce are drept contraparte volumul de credit, de alte servicii financiare) care circulă în sistem.

Se știe că baza monetară emisă de o banca centrală este multiplicată de bănci comerciale, care mențin rezerve obligatorii la banca centrală în moneda locală și valută”, a transmis Dăianu.

Potrivit economistului, deoarece volatilitatea monedelor digitale este extrem de mare, au apărut stablecoins. Acestea se bazează pe monede emise de bănci centrale și active financiare percepute ca fiind relativ stabile.

„Stablecoins pot fi considerate variante sintetice ale crypto-activelor, care urmăresc o stabilizare a cotațiilor lor. Ironia este că activele financiare dorite ca alternative la monedele emise de bănci centrale se raportează valoric tot la dolar, la euro!” – a explicat Dăianu.

Îngrijorător este faptul că aceste crypto-active pot pune în pericol stabilitatea financiară a unei țări și ar trebui reglementate, iar funcția lor de mijlocire a plăților ar trebui să fie însoțită de cerințe de capital și de lichiditate, așa cum se întâmplă cu băncile comerciale.

Totuși, deși există multe voci avizate la nivel global care nu recomandă astfel de investiții, adevărul este că viitorul pieței financiare este în sectorul digital, dar vorbim despre un sector digital controlat de instituții oficiale.

Astfel, marile bănci centrale ale lumii se lansează în această competiție a pieței financiare criptografice și își lansează și ele, în paralel, propriile monede digitale.

Una dintre cele mai avansate astfel de inițiative aparține Băncii Populare Chineze, care are deja în testare yuanul digital. „Yuanul digital ar fi una dintre cele mai agresive consolidări de putere economică pe care lumea le-a văzut în secolul 21”, sunt de părere analiștii Forbes.

De asemenea, unii analiști consideră că yuanul digital va ajunge să fie mai puternic decât dolarul digital, pe piețele financiare din viitor, atunci când și Casa Albă se va lansa în această cursă.

Rămâne de văzut ce strategii vor adopta băncile lumii, însă până atunci, nu uita să te informezi înainte de a decide să iei parte la orice fel de tranzacție.