De ce este București atât de poluat: autoritățile caută un răspuns, la ce s-au gândit
Poluarea în zona Capitalei a atins cote alarmante. Autoritățile s-au sesizat cu privire la calitatea aerului pe care îl respiră cetățenii din București.
În sezonul rece, rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri de până la 800% a poluării. Calitatea aerului din zona Capitalei a atins cote alarmante. Primarul Nicușor Dan a decis că acest lucru impune măsuri drastice. Astfel că, s-au demarat procedurile de achiziție pentru realizarea unui studiu care să spună clar din ce cauză se întâmplă asta.
”Este în curs de achiziție studiul de mediu care să ne spună precis care sunt sursele de poluare, a aerului în special, în Municipiul București, care sunt procentele cu care fiecare din aceste surse contribuie la poluarea aerului din București, pentru ca în baza acestui studiu să elaborăm un plan de măsuri realist, nu ca cel al fostei administrații, pe care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a spus că este un plan făcut pe hârtie, cu măsuri iluzorii”, a declarat primarul Nicușor Dan.
De ce s-a decis luarea unor astfel de măsuri?
Să nu uităm că, în 2018, Comisia Europeană a chemat România în instanță. Acest lucru s-a datorat faptului că, poluarea nu s-a numărat printre prioritățile oficialilor. Măsurile luate în legătură cu aceasta au eșuat de fiecare dată. România a fost condamnată pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile cu privire la calitatea aerului. Normele de poluare în București au fost încălcate sistematic.
În 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene invocă ”nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor-limită zilnice”. Potrivit acesteia România ”nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa”.