Dacă mai ai zile de concediu, s-ar putea să expire: ce trebuie să faci până la 31 iunie

Dacă mai ai zile de concediu, s-ar putea să expire: ce trebuie să faci până la 31 iunie

Conform prevederilor Codului muncii în vigoare în România, angajații beneficiază anual de un anumit număr de zile pentru concediu. Aceste zile trebuie, însă, consumate într-un anumit interval de timp, pentru că, altfel, ele expira.

Conform legii, angajații pot primi anual, de la angajatorii lor, minimum 20 de zile de concediu pe an, însă aceasta este doar limita minimă, angajații putând beneficia de mai multe zile pentru concediu, după cum prevede înțelegerea dintre ei și angajator, stipulată în contractul individual de muncă semnat de ambele părți.

Dacă angajații nu beneficiază de aceste zile libere în decursul anului respectiv, ele se pot reporta, de la un an la altul.

Însă trebuie folosite, chiar și în acest caz, într-o perioadă de cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Zilele de concediu neefectuate în 2019 pot fi consumate până la 30 iunie 2021

Mai exact, dacă ai zile de concediu nefolosite în 2019, ele trebuie consumate până cel târziu în luna iunie 2021. Conform legislației, termenul limită este 30 iunie anul curent.

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, prevede Codul muncii la care trebuie să se raporteze firmele și angajații din România.

Nu poți primi bani în schimbul zilelor de concediu neefectuate. Trebuie să știi că aceste zile pot fi convertite în bani și remunerate, doar dacă părăsești firma pentru care lucrezi, și nu ți-ai consumat toate zilele de concediu. În caz contrar, nu poți beneficia de o compensație în bani.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: