04 nov. 2021 | 07:53

Dacă îți cauți de lucru, există vești bune: ce s-a întâmplat cu șomajul, într-o singură lună

ACTUALITATE
Dacă îți cauți de lucru, există vești bune: ce s-a întâmplat cu șomajul, într-o singură lună

În contextul pandemiei de Covid-19, pentru o lungă perioadă de timp, numărul locurilor de muncă nu a fost cel mai îmbucurător. Între timp, se pare că angajatorii au reușit conștientizeze avantajele conceptului de muncă de la distanță, iar noua realitate deja se resimte în piață.

Rata șomajului în Uniunea Europeană este cel mai bun barometru pentru piața muncii, iar Eurostat tocmai a publicat analiza pentru luna septembrie. Chiar dacă pandemia continuă să-și facă resimțite efectele în diverse colțuri ale lumii, pe partea de joburi, trendul este unui îmbucurător. Rata șomajului se află în scădere deja de câteva luni, iar acea direcție s-a menținut și în luna septembrie, ajungând până la 6,7% din populația activă, de la 6,9% în luna august și nu mai puțin de 7,7% în aceeași perioadă a anului trecut.

Ce se întâmplă cu șomajul în Europa, în România

În întreaga zonă euro, șomajul a scăzut de la 8,6% în luna septembrie a anului trecut până la 7,5% în august, respectiv 7,4% în septembrie, iar trendul se menține. Cele mai multe economii din Europa și-au reluat activitatea în primăvara acestui an, iar noile restricții de Covid-19 au pus o presiune un pic mai mică asupra pieței muncii.

Conform datelor agregate de Eurostat, aproximativ 14,32 milioane de persoane au fost în șomaj pe teritoriul Uniunii Europene luna trecută. Dintre acestea, aproximativ 12,07 milioane se află în țările din zona euro.

În mod previzibil, cei mai afectați de problemele din piața muncii sunt tinerii. Dacă ne uităm la cei cu vârsta până în 25 de ani, rata șomajului în septembrie 2021 era de 15,9%, chiar dacă era în ușoară scădere comparativ cu august. Față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea este de două porcente. Dacă te gândești să-ți schimbi țara în funcție de rata șomajului, merită să ai în vedere că Cehia are cea mai mică rată de șomaj, doar 2,6 procente, urmată de Olanda cu 3,1% și Malta cu 3,2%. Spania – 14,6% și Grecia – 13,3% se află la polul opus.

Deși ești tentat să crezi că românii sunt dintre cei mai leneși, cu o rată a şomajului de 5% în luna septembrie, în scădere faţă de o rată de 5,2% în luna august, România se situează printre statele membre ale Uniunii Europene cu cea mai scăzută rată a șomajului. Chiar și la noi, însă, printre tineri, problema șomajului afectează 19,5% dintre persoanele până în 25 de ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele