Dacă ai credit la bancă, pregătește-te de scumpiri: cresc ratele

Dacă ai credit la bancă, pregătește-te de scumpiri: cresc ratele

Ratele românilor la bănci vor crește în perioada următoare. De vină pentru acest lucru sunt dobânzile din ce în ce mai piperate.

Desigur, nu toate tipurile de împrumuturi sunt afectate. Dacă ai fost inspirat și ai optat pentru o ofertă de creditare cu dobândă fixă o anumită perioadă și aceasta încă nu s-a sfârșit, poți sta liniștit.

Nu ești la fel de norocos dacă dobânda creditului tău e variabilă. În acest caz, costul ratei lunare va fi influențat fie de ROBOR, fie de IRCC.

În cazul în care creditul e contractat înainte de primăvara anului 2019, vei fi influențat de evoluția indicelui ROBOR. După acel moment, a intrat în vigoare IRCC.

Ce trebuie să știi, dacă ai credit la bancă

Dacă ai contractat credite în lei cu dobândă variabilă, așteaptă-te la scumpiri, deoarece ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 2,40%. În ultimele patru zile, acesta fusese doar 2,36%.

ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,51%, de la 2,48% miercuri.

În aceeași ordine de idei, ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,61%, de la 2,57% miercuri.

În schimb, conform celor mai recente date transmise de analiștii Băncii Naționale a României, indicele IRCC este în scădere, la 1,08%.

Dobânzile vor crește și în perioada următoare, cred experții financiari. Sunt așteptate aprecieri semnificative la indici, din cauza contextului sensibil pe care îl traversăm în această perioadă. Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice sunt aspecte ce influențează, în general, evoluția dobânzilor.

În acest moment, ne confruntăm deja cu un val inflaționist foarte puternic, resimțind scumpiri la facturi, carburant, alimente. Prin urmare, dobânzile urmează și ele aceeași tendință, care se anunță a fi una de durată.

Citește și: