22 iul. 2021 | 06:30

Dacă ai cont pe Facebook, ai mare grijă la mesajele de pe Messenger: pe ce să nu dai click, conform autorităților

ACTUALITATE
Dacă ai cont pe Facebook, ai mare grijă la mesajele de pe Messenger: pe ce să nu dai click, conform autorităților

În ultimele săptămâni, ai primit probabil un mesaj pe Messenger de forma ”Ești tu aici?” urmat de un link. Dacă l-ai accesat, ți-ai pus securitatea contului de Facebook în pericol și, din păcate, a tuturor prietenilor tăi de pe Facebook.

CERT-RO este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică de pe teritoriul României și tocmai a publicat un avertisment important. Acesta vizează toți utilizatorii de Facebook, iar având în vedere că există 2,5 miliarde de conturi pe întreaga planetă, nu suntem puțini nici în România.

Este foarte probabil să fi primit mesaje pe Messenger în ultima perioada cu un rând de text în limba română urmat de un link. ”Seamănă cu tine”, ”Apari în acest video” și alte variații pe aceeași temă. Este incredibil de important să nu accesezi acele linkuri, deși vin de la persoane pe care le cunoști, le ai în agendă.

Accesezi linkurile periculoase pe Facebook Messenger: ce se întâmplă după

În mod previzibil, acele linkuri nu duc sub nicio formă către clipul promis. În schimb, deschid o pagină ce pare să fie de Facebook și te invită călduros să îți introduci parola aferentă contului. Nu o fă. O să-ți spargă contul, iar în secunda următoare profilul tău va deveni expeditorul a sute sau mii de mesaje pentru a genera noi victime.

„În unele variante, link-ul respectiv redirecţionează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potenţialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software maliţios. De exemplu, dacă sunteţi redirecţionat către un site de autentificare fraudulos şi introduceţi detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanţă online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obţină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor. În plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirecţionează prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de ameninţări cibernetice, inclusiv #spyware, #adware sau chiar #ransomware”, transmit specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Dacă ai accesat linkul malițios, tu sau un prieten, membru al familiei, soluțiile propuse de CERT-RO sunt mai multe și le voi lista mai jos:

– schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi activaţi autentificarea în doi paşi

– asiguraţi-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces

– eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele