Curierii platformelor de livrare, ca Glovo și nu numai, recunoscuți ca angajați. Țara care creează precedentul
Curierii care livrează diverse produse prin intermediul platformelor digitale vor fi recunoscuți oficial ca angajați, în Spania.
Guvernul, mediul de afaceri și autoritățile sindicale spaniole au convenit asupra deciziei ca livratorii platformelor digitale să capete statul de angajat cu acte în regulă.
„Ministerul Muncii și Economiei Sociale, organizațiile sindicale CCOO și UGT și organizațiile de afaceri CEOE și CEPYME au ajuns la un acord pentru stabilirea statutului de angajare a lucrătorilor dedicați livrării sau distribuției oricărui produs de consum sau marfă prin intermediul platformelor digitale”, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Muncii din Spania.
„Acordul recunoaște prezumția de angajare a lucrătorilor care prestează servicii prin intermediul platformelor digitale de livrare, în conformitate cu hotărârea Curții Supreme”, se mai arată pe site.
Spania este un pionier în această decizie
Deși multe statate europene iau în calcul, la sugestia Comisiei Europene, reforme asupra pieței muncii, în contextul digitalizarii avansate în ultimii ani, în special în anul pandemiei, Spania face un pas înaintea altor țări și include pe piața oficială a muncii și această categorie de muncitori.
Decizia nu este însă aleatorie, ci face parte dintr-o stategie amplă a Spaniei de a reforma piața muncii și de a oferi incluziune socială prin muncă cât mai multor cetățeni, tinând cont de asemenea de progresul digitalizarii.
Platformele de livrare de pe piață au sugerat că impactul reformei planificate ar putea duce la pierderea sursei de venit de mii de curieri.
Se estimează că până la 30.000 de curieri furnizează servicii pe platformele de livrare din Spania.
Platformele de livrare vor să își păstreze caracterul „independent” al muncii
„În ultimele săptămâni, mii de curieri din întreaga țară s-au reunit pentru a sta împotriva acestui regulament propus care i-ar priva de independența pe care o apreciază cel mai mult. La Uber, ne angajăm pe deplin să ridicăm standardul muncii și să oferim lucrătorilor independenți mai multe beneficii, păstrând în același timp flexibilitatea și controlul. Vrem să colaborăm cu toate părțile relevante din Spania pentru a îmbunătăți muncă independentă, în loc să o eliminăm”, a declarat un purtător de cuvand al Uber, pentru techcrunch.com.
„Această propunere contravine intereselor livratorilor care apreciază munca flexibilă, restaurantelor care beneficiază de servicii de livrare și clienților care apreciază livrarea la cerere”, au spus, la rândul lor, cei de la Deliveroo.
„Platformele de livrare au prezentat propuneri constructive pentru a permite livratorilor să lucreze flexibil cu o securitate suplimentară și au avertizat că reclasificarea forțată va duce la mai puțină muncă pentru livratori, va afecta sectorul restaurantelor și va restricționa zonele în care platformele pot opera. Din păcate, aceste mesaje au fost, de asemenea, trecute cu vederea”, a mai spus Deliveroo.