Cum vrea să reglementeze Uniunea Europeană urmărirea oamenilor prin inteligența artificială
Prin tehnologia inteligenței artificiale putem fi urmăriți la fiecare pas și asta nu mai e un secret. Camere inteligente, aplicații au menirea de a ne veni în ajutor, dar unele pot fi folosite și abuziv. Iată ce a decis Uniunea Europeană în ceea ce privește urmărirea oamenilor prin inteligența artificială.
Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor. Urmează astfel să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligenţa artificială ce vor fi anunţate săptămâna următoare, transmite Reuters, preluat de G4media.
Inteligența artificială va fi reglementată de UE
Printre regulile ce urmează să fie propuse se numără garanţii şi autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenţei artificiale în aplicaţii considerate cu un grad mare de risc, care ar putea afecta sănătatea, siguranţa, drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, se precizează într-un document al Executivului comunitar consultat de Reuters.
Noile norme ar pune UE în fruntea procesului de reglementare a unei tehnologii care a generat îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte sociale negative şi la utilizarea sa ca instrument pentru controlul social de către guvernele autoritare. În schimb, susţinătorii inteligenţei artificiale o consideră drept un motor al creşterii economice.
Propunerea Comisiei, care va trebui negociată cu statele membre şi Parlamentul European înainte de a deveni lege, trage un semnal de alarmă împotriva unor practici de supraveghere manipulative şi discriminatoarii, care încalcă drepturile şi demnitatea umană, libertatea şi democraţia.
„Utilizarea inteligenţei artificiale în scopul supravegherii nediferenţiate a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este folosită în mod generalizat la toate persoanele, fără diferenţiere”, se arată în documentul Comisiei care precizează că sunt posibile excepţii din motive ce ţine de securitatea publică.
În documentul Comisiei se precizează că utilizarea inteligenţei artificiale în sistemele de identificare biometrică, în recrutarea de personal, accesul la instituţiile de educaţie, evaluarea credibilităţii şi cererile de azil sau viză sunt considerate ca având un grad mare de risc. Astfel de sisteme ar trebui supervizate de oameni, iar organisme naţionale ar trebui înfiinţate pentru evaluarea şi emiterea de certificate valabile pentru o perioadă de până la cinci ani.
Țara în care emoțiile oamenilor vor fi „citite” imediat de camerele de pe stradă
O firmă din Rusia lucrează la un soft care identifică emoțiile după expresiile feței. Astfel, în funcție de expresiile tale faciale, regimul lui Putin vrea să-ți cunoască intențiile mai mult sau mai puțin agresive.
În Moscova există deja un sistem vast de peste 150 de mii de camere de supraveghere, legate la un program de identificare facială. Acest soft a fost realizat de o firmă locală, NTECH LAB, care acum vrea să meargă și mai departe. Vrea ca algoritmul să identifice persoanele care au intenții agresive, doar pe baza expresiilor feței. Astfel, programul identifica o persoană dintr-o poză prin compararea cu fotografiile postate pe VeKa, Facebookul rusesc.