30 iun. 2021 | 10:19

Cum ți se poate schimba viața, dacă faci sport cu regularitate

ACTUALITATE
Cum ți se poate schimba viața, dacă faci sport cu regularitate

Activitatea fizică are un impact major asupra stării noastre de sănătate. De asemenea, influențează în mod pozitiv și felul în care ne simțim, motiv pentru care e indicat să avem zilnic măcar 15 minute de activitate sportivă.

Beneficiile sportului asupra corpului și minții noastre sunt numeroase. Medicii recomandă mișcarea în aproape orice condiții ale stării de sănătate, atât pentru buna funcționare a organismului, cât și pentru a avea o stare psihică bună.

Aceste lucruri sunt știute de toți oamenii, însă puți cunosc detalii legate de impactul pe care sportul îl poate avea, în sens pozitiv, asupra noastră.

Odată ce aflăm beneficiile concrete ale mișcării, cu siguranță nu vom mai găsi niciodată scuze pentru a renunța la ea.

Iată de ce e important să nu treacă nici măcar o zi fără să faci sport:

Sportul te ajută să ai o viață mai organizată

Sportul te educă. Psihologii spun că oamenii care practică sport cu regularitate ajung să aibă o viață mai organizată.

Oamenii devin mai responsabili, mai serioși, învață să se organizeze mai bine, să își stabilească priorități și să se motiveze pentru a-ți atinge țelurile.

Beneficii sociale

Persoanele care practică în special sport de echipă se deschid din punct de vedere social mai mult decât persoanele izolate ce aleg să își petreacă timpul în fața calculatorului.

Făcând parte dintr-o echipă, sportivii relaționează, realizează interacțiuni umane, socializează, leagă prietenii și relații sociale, care îi ajută să aibă o viață activă și un cerc relațional.

Aceste lucruri ajută la dezvoltarea personală, spun psihologii.

Beneficii asupra siluetei

Cu toții știm că sportul ne ajută să ne menținem greutatea corporală sub control.

Pe lângă acest aspect, ne ajută să avem un tonus muscular mai bun și energie pentru activitățile de zi cu zi, fiind într-o formă fizică demnă de admirat pentru cei din jur, dar mai ales pentru noi înșine.

Previne îmbătrânirea

Sportul practicat cu regularitate este cel mai eficient elixir al tinereții. Pielea este organul care beneficiază cel mai mult de pe urma activității sportive practicate cu frecvență constantă în timp. Sportul o ajută să își păstreze elasticitatea, fermitatea și strălucirea.

Prin urmare, anii care trec peste persoanele active nu se văd, în timp ce sedentarii pot dobândi mai repede un aspect fizic îmbătrânit.

Ne ajută să scăpăm de stres

Atunci când faci mișcare, creierul tău eliberează hormoni benefici, responsabili de starea de bine. Astfel, psihologii recomandă activitatea fizică în perioadele de stres și suprasolicitare intelectuală. Sportul poate fi un refugiu într-un moment dificil din viața noastră.

E important ca, în astfel de momente, să apelăm la metode sănătoase de a ne relaxa și de a ne îndepărta de probleme, în loc să apelăm la vicii, care ne oferă doar o fugă scurtă de realitate, în timp ce ne agravează situația în care ne aflăm.

Crește forța și rezistența fizică

Activitatea fizică ajută la creșterea forței și rezistenței atletice prin dezvoltarea mușchilor și oaselor puternice. De asemenea, îmbunătățește flexibilitatea, reducând astfel riscul de rănire în situații care ne solicită corpul.

Beneficii pentru inimă și plămâni

Sportul include activități aerobice, cum ar fi alergatul și ciclismul, care ajută la creșterea respirației și a ritmului cardiac.

Ajută la menținerea sănătății inimii și a plămânilor și reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și chiar diabet.

Îmbunătățește calitatea și durata somnului

Somnul de calitate e vital pentru sănătate. E important să dormim un anumit de ore pe noapte, dar la fel de important e ca somnul să nu fie întrerupt, ca organismul să se poată reface pentru o nouă zi.

Din fericire, există dovezi științifice care atestă faptul că sportul are un impact benefic asupra somnului.

Activitatea fizică poate îmbunătăți calitatea somnului, precum și durata somnului pe timp de noapte. De asemenea, ajută la tratarea insomniei, apneei obstructive de somn și a altor tulburări de somn.

Poate controla tensiunea arterială și colesterolul

Este demonstrat științific faptul că practicarea sportului are o strânsă legătură cu diminuarea colesterolului rău și cu reducerea tensiunii arteriale.

Pentru a avea parte de aceste beneficii, medicii recomandă în special exerciții de aerobic.

Somnul poate îmbunătăți sistemul imunitar

Unul dintre beneficiile cele mai importante ale somnului vizează îmbunătățirea sistemului imunitar. Exercițiile fizice și activitatea fizică sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Multe studii științifice susțin acest lucru.

Îmbunătățește concentrarea

Dacă ai probleme legate de capacitatea de concentrare, probabil că nu faci suficientă mișcare. Prin efectele benefice pe care le are asupra creierului, prin eliberarea de stres, sportul poate contribui în mod direct la îmbunătățirea capacității de concentrare.

Prin urmare, poate fi cel mai bun aliat al tău în perioada examenelor, sau atunci când trebuie să asimilezi multă informație, într-o perioadă scurtă de timp.

Poți dobândi calități de leadership

Practicarea sportului îți poate îmbunătăți abilitățile fizice și mentale în timp și îți poate spori considerabil încrederea și stima de sine. Toate aceste lucruri se vor reflecta în celelalte aspecte ale vieții tale.

De asemenea, sportul îți oferă oportunități de a face față provocărilor și de a le depăși. Aceste experiențe, împreună cu trăsături precum autodisciplina și încrederea în sine, reprezintă piatra de temelie pe care se formează personalitatea unui mare lider.

Poți deveni mai competitiv

Aceasta este o trăsătură care te va ajuta foarte mult în viață. Competitivitatea e esențială dacă, de exemplu, își dorești să evoluezi din punct de vedere profesional.

Pentru un sportiv, competiția este a doua natură. Prin spiritul competitiv dobândit prin sport, sportivul va avea un mare avantaj în viață, deoarece va dobândi o mentalitate de luptător care îl ajută să față provocărilor fără teamă sau ezitare.

Prin urmare, sportul are avantaje nenumărate, indiferent de vârsta pe care o ai. Nu e niciodată prea târziu, dar nici prea devreme pentru a te bucura de ele.

E important să nu neglijezi această oportunitate de a te dezvolta, mai ales că te poți bucura de ea gratuit.

Nu e nevoie să îți faci abonamente la sală. Poți face mișcare chiar în confortul casei, sau în parc, alături de gașca ta de prieteni. Important este să nu abandonezi această șansă și să fii conștient că o viață sedentară poate fi confortabilă pe moment, însă, pe termen lung, prețul pe care l-ai putea plăti ar putea fi extrem de scump.