Cum stăm cu banii: România, pe harta europeană a salariului minim în 2021
Ca să-ți dai seama cât de săracă este o țară, poți arunca o privire pe salariul minim pe economie, iar în Europa, România se află de mult timp la coada clasamentului.
Eurostat a publicat cea mai recentă ediție a studiului referitor la salariul minim. Acesta ne oferă o oglindă a situației în Europa la 1 ianuarie 2021. La acea vreme, salariul minim brut pe economie în România este de 2230 de lei, în timp ce valoarea netă se rezuma la 1346 de lei. Având în vedere cum se achită taxele și impozitele la noi, costul pentru firmă cu un asemenea salariu era de 2280 lei.
De la jumătatea lunii ianuarie s-a decis adoptarea unei creșterii cu 70 de lei în brut, până la 2300 de lei pe lună. Dacă vrei, poți lua în calcul și acest detaliu, dar nu schimbă faptul că între 1,2 și 1,4 milioane de români trăiesc pe lună cu a treia cea mai mică sumă de bani din Europa. Singurele care sunt într-o situație mai precară decât a noastră sunt Bulgaria cu 332 euro brut și Ungaria cu 442 de euro brut. Pentru context, la momentul realizării analizei, România avea 458 de euro brut salariul minim.
La polul opus, dacă nu erai încă sigur unde ar fi bine să emigrezi, cele mai mari niveluri ale salariului minim, în UE, erau în ianuarie în Luxemburg (2.202 euro), Irlanda (1.724 euro) și Olanda (1.685 euro). În Spania, o destinație importantă a forței de muncă din România, salariul minim pe economie era de 1.108 euro pe lună. În Franța, salariul minim brut era de 1.555 de euro, iar în Germania, de 1.614 euro.
Nu trebuie neglijat nici faptul că 6 dintre cele 27 de state membre UE nu au stabilit prin lege un salariu minim pe economie, acea valoare nu este impusă de către autorități. În această categorie intră Italia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Austria.
Pentru a înțelege gravitatea sărăciei din România în adevărata ei amploare, te poți uita la analiza de mai jos legată de veniturile mediane. Pentru că nici acestea nu sunt foarte mari la noi, salariul minim reprezintă 61% din media. În Luxemburg discutăm de doar 57% din media, iar în Irlanda, 53%.
Ca lămuriri suplimentare, este important să nu confunzi venitul median cu venitul sau cu salariul mediu brut. În esență, venitul median exprimă nivelul de referință în jurul căruia se grupează majoritatea veniturilor din țară, deasupra acestuia se situează jumătate din venituri, iar dedesubt cealaltă jumătate. Diferența între venitul mediu și venitul median indică disparitățile în privința veniturilor din țară. venitul median este mai mic decât venitul mediu.