02 apr. 2021 | 12:23

Cum se fabrică vaccinul Pfizer: planuri imense pentru fabrica din Germania

ACTUALITATE
Cum se fabrică vaccinul Pfizer: planuri imense pentru fabrica din Germania
AFP via France24

Jurnaliștii AFP -France 24 au realizat un reportaj în fabrica BioNTech din Marburg, Germania, recent deschisă pentru producerea de noi vaccinuri împotriva Sars-CoV2. Împreună cu compania americană Moderna, alianța Pfizer / BioNTech a fost prima care a adus pe piață un vaccin anti-Covid-19 folosind ARN mesager.

Din această fabrică ar urmă să iasă un miliard de doze de vaccin anti-Covid-19 pe an. Pentru producerea acestui volum impresionant de doze, cei 400 de angajați ai fabricii lucrează non-stop, șapte zile pe săptămâna.

Primele doze fabricate în Marburg ar trebui distribuite la începutul lunii aprilie, notează RFI. „Este nevoie de multă muncă manuală și de aproximativ 50.000 de mii de operații pentru a fabrica o cantitate de „acid ribonucleic mesager (ARNm)” suficientă pentru a putea obține 7 sau 8 milioane de doze de vaccin”, explică Valeska Schilling, director de producție.

Să pătrundem ușor în atmosfera fabricii de vaccinuri și să vedem care este mediul în care lucrează angajații

Exteriorul clădirii este simplu și denotă existența unei instituții ca oricare altă. Fabrica fondată de cuplul Özlem Türeci și Ugur Sahin a fost instalată chiar pe locul fostei companii farmaceutice „Berhingwerke”, tot producătoare de vaccinuri, si a fost reamenajata intr-un ritm alert, in timp record.

În interior, însă, jurnaliștii au găsit un singur cuvânt care caracterizează tot peisajul din inima fabricii: vigilența.

Totul este atent gândit, dotările sunt de ultimă generație și se lucrează într-un mediu în care nimic nu e lăsat la voia întâmplării: sunt acolo unități de decontaminare, combinezoane de protecție etanșe, încăperi cu atmosferă controlată.

Cum se realizează serul, pas cu pas

Cu pipeta de sticlă în mână, echipată din cap până în picioare cu un combinezon etanș albastru, o tânără angajată amestecă lichidele colectate într-o pungă sterilă, realizând astfel primul pas din fabricarea acidului ribonucleic mesager (ARNm), tehnologie ce dictează celulelor noastre ce trebuie să producă pentru a combate virusul corona.

Această etapă a „transcrierii în vitro” este „cea mai complicată din punct de vedere tehnologic”, mărturisește doamna Schilling. Nu este o producție în lanț, ci se realizează pe baza unor tehnici avansate.

Directorul de producție compară operațiunea cu „realizarea unei fotocopii a unei cărți”. Enzimele, pornind de la o singură moleculă de ADN fac posibilă generarea a până la 500 de „copii” ale moleculelor de ARNm responsabile cu transmiterea informațiilor necesare.

Aceste instrucțiuni genetice pătrund direct în celulele umane, pe care le programează să producă un antigen împotriva virusului. Este nevoie de una până la două zile pentru fabricarea acidului ribonucleic și de cinci până la șase zile în total pentru o încărcătură de vaccin, care va fi apoi transportată la alte fabrici pentru îmbuteliere, realizată în Belgia și curând și în Frankfurt.

În urma reacției folosite pentru producerea acidului ribonucleic, cei 35 de litri de lichid obținut în bioreactor trebuie purificați: enzimele, precum și ADN-ul utilizate în fabricarea acidului sunt îndepărtate, înainte de o ultimă filtrare pentru a elimina orice reziduu.

A treia și ultima etapă cheie realizată în Marburg: acidul ribonucleic (ARNm) este învelit în lipide pentru a împiedica degradarea și pentru a-i permite să ajungă la celulele țintă.

BioNTech a anunțat pe 30 martie că dorește să producă în acest an până la 2,5 miliarde de doze de vaccin la nivel global, cu 25% mai mult decât era prevăzut inițial.