Cum să economisești energie și să ții locuința încălzită, mai mult timp: sfaturi practice

Cum să economisești energie și să ții locuința încălzită, mai mult timp: sfaturi practice

Iarna ne bate la ușă și a mai rămas puțin timp până când nu vom mai putea sta în casă, dacă nu folosim în permanență o sursă de căldură. Din nefericire, iarna aceasta se anunță a fi una scumpă, din perspectiva costurilor la energia electrică și gaze naturale, motiv pentru care e important să învățăm câteva trucuri utile ce ne pot ajuta să facem economie.

Iată câteva sfaturi utile ce te vor ajuta să ai facturi mai mici la încălzire, iarna aceasta:

1. Folosește-te de lumina naturală

Chiar dacă se întunecă mai devreme în sezonul rece, poți profita de primele ore ale zilei pentru a încălzi și lumina locuința în mod natural.

Înlătură draperiile pentru a permite razelor Soarelui să pătrundă în încăperi și, astfel, vei reuși să obții o temperatură ambientală optimă, cu puțin ajutor de la natură.

2. Nu bloca spațiul din fața caloriferelor

Ai grija ca spațiul din fața caloriferelor să fie liber. Dacă sunt canapele sau alte obiecte voluminoase de mobilier, cum ar fi dulapurile, mută-le.

E important să lași spațiul liber pentru a permite căldurii să se degaja mai repede în încăpere.

3. Investește în izolație termică de bună calitate

Izolația exterioară, dar și interioară, sunt aliații tăi în sezonul rece. Datorită acestora, poți reuși să menții căldura mai mult timp în locuință. E deja demonstrat faptul că o locuință izolată reduce costul cu încălzirea.

Deși necesită un efort financiar la început, mai ales în condițiile actuale, când costul materialelor de construcție este mult mai mare, specialiștii susțin că, în timp, acesta se amortizează și merită să faci o astfel de investiție, pentru confort pe termen lung și facturi mai mici.

4. Aerisește dimineața și în restul zilei ține geamurile închise

E important să aerisim zilnic locuința, pentru a lăsa aerul curat și proaspăt să pătrundă în casă și pentru a îndepărta praful din încăpere.

Geamul se ține deschis mai ales atunci când facem curățenie. Prin urmare, îmbină utilul cu plăcutul și fă curat în casă dimineața, în momentul în care oricum aeriseai casa.

Citește și: