03 apr. 2021 | 08:58

Cum să ai un somn de calitate, pentru a te trezi odihnit și plin de energie

ACTUALITATE
Cum să ai un somn de calitate, pentru a te trezi odihnit și plin de energie

Dacă dormi, asta nu înseamnă că te simți și odihnit și plin de energie atunci când te trezești. Dacă ți se întâmplă frecvent să simți nevoia dimineață de a mai dormi, după ce îți sună alarma și, chiar dacă faci acest lucru, te trezești mai târziu la fel de obosit, sau chiar mai lipsit de energie, acest articol e pentru ține.

Trebuie să știi că somnul nu echivalează cu odihna. Dacă dormi, nu înseamnă neapărat că te și odihnești.

Trecem prin viață crezând că ne-am odihnit pentru că am dormit suficient – dar, în realitate, pierdem celelalte tipuri de odihnă de care avem nevoie disperată. Rezultatul este o cultură a indivizilor obosiți cronic. Suferim de un deficit de odihnă pentru că nu înțelegem adevărata putere a odihnei.

Lipsa odihnei echivalează cu rezultate și performanțe mai slabe în activitatea profesională și are legătură directă cu deteriorarea relațiilor interumane, spun experții.

Prin urmare, calitatea vieții e direct influențată de cât de odihniți sau neodihniti suntem, așa că nu poți neglija acest aspect esențial al vieții tale.

Există șapte tipuri de odihnă pe care trebuie să le cunoști și să le aplici, pentru a-ți folosi mintea și trupul la capacitate maximă și pentru a da cele mai bune randamente în activitatea ta de zi cu zi.

Odihna fizică

Primul tip de odihnă de care avem nevoie este odihnă fizică, care poate fi pasivă sau activă. Odihna fizică pasivă include somnul și puiul de somn, în timp ce odihnă fizică activă înseamnă activități de restaurare precum yoga, întinderea și terapia de masaj care ajută la îmbunătățirea circulației și flexibilității corpului.

Odihna mentală

Al doilea tip de odihnă este odihna mentală. Îl cunoști pe acel coleg care începe să lucreze în fiecare zi cu o ceașcă de cafea imensă? Este adesea iritabil și se confruntă cu dificultăți în munca să. Când încearcă seara să doarmă, se luptă frecvent cu propria minte, încercând să se detașeze de gânduri. Și, în ciuda somnului de șapte până la opt ore, se trezește simțind că nu s-ar fi culcat niciodată. Are un deficit de odihnă mentală.

Vestea bună este că nu trebuie să renunți la serviciu sau să mergi în vacanță pentru a remedia problema. Programează-ți pauze scurte la fiecare două ore pe parcursul zilei de lucru.

Odihna senzorială

Al treilea tip de odihnă de care avem nevoie este odihna senzorială. Luminile strălucitoare, ecranele computerului, zgomotul de fundal și conversațiile multiple – indiferent dacă sunt într-un birou sau la apeluri Zoom – pot provoca o copleșire a simțurilor noastre.

Și ele au nevoie de odihnă!

La finele fiecărei zile, e indicat să de deconectezi de la toate ecranele, cu 30 de minute înainte de ajunge în pat pentru a-ți face somnul de noapte.

La fel de util ar fi ca, din când în când, să închizi ochii timp de un minut pe parcursul zilei, pentru a produce tot un soi de deconectare de la ecranele și luminile care te înconjoară. Ca un repaus al simțurilor senzoriale.

Odihna creativă

Al patrulea tip de odihnă este odihna creativă. Acest tip de odihnă este deosebit de important pentru oricine trebuie să rezolve probleme sau să facă brainstorming cu idei noi.

Te poți odihni creativ bucurându-te, de exemplu, de natură, de o scurtă plimbare în aer liber, chiar în parcul din apropiere. Doar vederea unei plante, a unui copac, a unei fântâni, te va relaxa creativ și te va inspira pentru muncă ta.

De asemenea, pentru a te odihni creativ, trebuie să ai în jurul tău, acasă, sau la birou, un spațiu de lucru plăcut, cu imagini și un mod de organizare care să te relaxeze, să te inspire. Poți ilustra imaginile care te fac pe ține să te simți inspirat. De exemplu, dacă îți place arta, te poți înconjura de obiecte de artă, care să îți stimuleze creativitatea și să te facă să te relaxezi.

Odihnă emoțională

Odihnă emoțională înseamnă să ai timp și spațiu pentru a-ți exprima liber sentimentele și să ai conexiune cu oameni a căror companie îți face plăcere.

Odihna emoțională necesită și curajul de a fi autentic. O persoană odihnită emoțional poate răspunde la întrebarea „Ce mai faci astăzi?” cu un „nu sunt în regulă” adevărat – și apoi împărtășește câteva lucruri care îl vor detensiona.

Odihna socială

Dacă ai nevoie de odihnă emoțională, probabil că ai și un deficit de odihnă socială. Acest lucru se întâmplă atunci când nu reușim să facem diferența dintre acele relații care ne reînvie de acele relații care ne epuizează. Pentru a experimenta mai multă odihnă socială, înconjoară-te de oameni pozitivi și de susținere.

Evita oamenii care îți pun piedici, care te critică într-o manieră negativă, deloc constructivă, sau despre care simți că te privesc cu emoții negative, cum ar fi invidia.

Odihna spirituală

Ultimul tip de odihnă este odihna spirituală, care este capacitatea de a se conecta dincolo de fizic și mental și de a simți un profund sentiment de apartenență, iubire, acceptare și scop.

Pentru odihna spirituală, trebuie să introduci în rutina ta zilnică obiceiuri care țin de latura noastră înalt spirituală, cum ar fi meditația sau rugăciunea.

Prin urmare, iată gradul de complexitate al odihnei de care avem cu toții nevoie. Deși pare complicat, e vorba, până la urmă, de asumarea sineului, de puterea de a fi tu, de relațiile sănătoase din jurul tău și de dorința de a te simți bine, cu viața pe care o ai, încercând să îmbunătățești acele aspecte, detalii minore, care țin de tine și care, deși par neînsemnate, au o mare putere asupra stării tale fizice, mentale, emoționale și spirituale.