Cum ”s-a dezumflat” interesul pentru NFT: de ce s-au prăbușit vânzările

Cum ”s-a dezumflat” interesul pentru NFT: de ce s-au prăbușit vânzările

Interesul pentru NFT pare că a dispărut peste noapte. În ciuda faptului că apărătorii fenomenului insistă că există viitor, realitatea arată că e posibil să fie vorba de o bulă care începe deja să se spargă.

Vânzările de tip NFT – adică token-uri nonfungibile – au început să scadă dramatic.  În ultimele săptămâni, interesul a fost extrem de scăzut, deși la începutul anului era frenezie în jurul acestor active în format digital. Unii au reușit să vândă așa ceva în schimbul a zeci de milioane de dolari, cum e cazul artistului Beeple.

Dar datele din jurul acestui fenomen arată că e posibil ca totul să fi fost doar un foc de paie și atât.

Interes scăzut pentru NFT

Dacă te uiți pe datele oficiale din piață, o să observi că parcă se așterne liniștea. Vânzările de NFT-uri au scăzut dramatic de la 176 de milioane de dolari – vârf atins pe 9 mai la doar 8,7 milioane – pe data de 15 iunie, scrie CNBC.

Volumele sunt similare acum cu cele de la începutul anului 2021.

nft vanzari

 

Se observă și o scăderea a prețului acestor active în format digital. Potrivit CryptoPunks, de la un preț mediu de aproximativ 99.720 de dolari, înregistrat la sfârșitul lunii mai, s-a ajuns la o valoare medie de doar 50.850 de dolari. Analiștii care apără fenomenul cred că e vorba, de fapt, de o reașezare care vine în mod firesc.

Doar o bulă speculativă?

Cei care atrag atenția că totul e o bulă speculativă insistă să-și apere ideea și pun această scădere fix pe seama faptului că această bulă a început să se dezumfle în mod accelerat. Mai ales că e un lucru valabil și în piața criptomonedelor: Bitcoin s-a prăbușit de la 65.000 de dolari, vârful din aprilie, la aproximativ 39.000 de dolari.

Arta în formă digitală, cunoscută sub numele de NFT, e un activ digital care nu poate fi înlocuit cu nimic similar. Ca un tablou cu Mona Lisa. Pot exista copii, dar numai unul e originalul. Aceste active digitale sunt înregistrate în tehnologia blockchain, cea care e folosită și-n domeniul criptomonedelor ca Bitcoin.  Oricine poate crea un activ digital, mai ales că au apărut tot felul de platforme care-ți permit să faci asta simplu și rapid.

E important de precizat că nu e neapărat necesar să cumperi așa ceva doar cu criptomonede, pentru că sunt platforme care-ți permit să achiziționezi doar cu un simplu card bancar.

Unii chiar s-au îmbogățit peste noapte din așa ceva, dar alții care sperau același lucru sunt dezamăgiți acum. Pentru că viitorul nu pare foarte luminos la acest moment.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: