Cum ”s-a dezumflat” interesul pentru NFT: de ce s-au prăbușit vânzările
Interesul pentru NFT pare că a dispărut peste noapte. În ciuda faptului că apărătorii fenomenului insistă că există viitor, realitatea arată că e posibil să fie vorba de o bulă care începe deja să se spargă.
Vânzările de tip NFT – adică token-uri nonfungibile – au început să scadă dramatic. În ultimele săptămâni, interesul a fost extrem de scăzut, deși la începutul anului era frenezie în jurul acestor active în format digital. Unii au reușit să vândă așa ceva în schimbul a zeci de milioane de dolari, cum e cazul artistului Beeple.
Dar datele din jurul acestui fenomen arată că e posibil ca totul să fi fost doar un foc de paie și atât.
Interes scăzut pentru NFT
Dacă te uiți pe datele oficiale din piață, o să observi că parcă se așterne liniștea. Vânzările de NFT-uri au scăzut dramatic de la 176 de milioane de dolari – vârf atins pe 9 mai la doar 8,7 milioane – pe data de 15 iunie, scrie CNBC.
Volumele sunt similare acum cu cele de la începutul anului 2021.
Se observă și o scăderea a prețului acestor active în format digital. Potrivit CryptoPunks, de la un preț mediu de aproximativ 99.720 de dolari, înregistrat la sfârșitul lunii mai, s-a ajuns la o valoare medie de doar 50.850 de dolari. Analiștii care apără fenomenul cred că e vorba, de fapt, de o reașezare care vine în mod firesc.
Doar o bulă speculativă?
Cei care atrag atenția că totul e o bulă speculativă insistă să-și apere ideea și pun această scădere fix pe seama faptului că această bulă a început să se dezumfle în mod accelerat. Mai ales că e un lucru valabil și în piața criptomonedelor: Bitcoin s-a prăbușit de la 65.000 de dolari, vârful din aprilie, la aproximativ 39.000 de dolari.
Arta în formă digitală, cunoscută sub numele de NFT, e un activ digital care nu poate fi înlocuit cu nimic similar. Ca un tablou cu Mona Lisa. Pot exista copii, dar numai unul e originalul. Aceste active digitale sunt înregistrate în tehnologia blockchain, cea care e folosită și-n domeniul criptomonedelor ca Bitcoin. Oricine poate crea un activ digital, mai ales că au apărut tot felul de platforme care-ți permit să faci asta simplu și rapid.
E important de precizat că nu e neapărat necesar să cumperi așa ceva doar cu criptomonede, pentru că sunt platforme care-ți permit să achiziționezi doar cu un simplu card bancar.
Unii chiar s-au îmbogățit peste noapte din așa ceva, dar alții care sperau același lucru sunt dezamăgiți acum. Pentru că viitorul nu pare foarte luminos la acest moment.