Cum repari un hard disk defect în Windows 10, când îți spune să-l formatezi sau ți-l arată RAW
În urmă cu câteva zile, am încercat să ajut un prieten care întâmpina probleme cu un hard disk extern în Windows 10. Dacă tot am rezolvat cazul, m-am gândit să împărtășesc soluția împreună cu câteva alternative.
Modul în care interacționează un sistem de operare Windows cu un hard disk extern este destul de ciudat sau ineficient. Nu de puțin ori face probleme, iar îți deconectezi mediul de stocare extern fără să optezi pentru Safely Remove în colțul din dreapta jos al desktopu-ului, lângă ceas, s-ar putea să întâmpini niște probleme foarte grave.
O situație destul de comună este aceea în care conectezi un hard disk extern la un laptop sau desktop, chiar și un stick USB, doar pentru a vedea că sistemul de operare îți recomandă călduros să-l formatezi pentru a-l folosi. În condițiile în care știi că acel mediu de stocare are un volum semnificativ de date pe el, soluția cu pricina nu-ți surâde deloc. Din fericire, ai câteva alternative la care poți apela.
În cazul în care îl vezi în File Explorer, are o literă asociată, dar nu poți vedea nimic de pe el pentru Windows 10 îți cere să-l formatezi, poți fi un pic mai optimist în ceea ce privește recuperarea datelor.
În primul rând, schimbă portul USB la care îl conectezi. Dacă este cazul unui hard disk extern, încearcă să schimbi cablul prin care îl conectezi la PC. Ca alternativă, poți încerca foarte discret să miști un pic cablu în timp ce hard disk-ul este conectat la laptop sau desktop, având grijă să nu miști și hard disk-ul efectiv.
Dacă ai bifat sugestiile de mai sus, mai rămâne reparatul efectiv al hard disk-ului. În acest scop, Microsoft îți pune la dispoziție un instrument cât se poate de decent, dacă știi cum să-l folosești.
Apasă pe Windows + R pentru a deschide fereastra de Run. Scrie CMD și apasă pe Enter pentru confirmare. În noua fereastră de Command Prompt tastează fără ghilimele ”chkdsk d: /f”, unde d este litera aferentă hard disk-ului tău extern. Apasă pe Enter și așteaptă până când respectivul instrument încearcă să-ți repare disk-ul. La final, mai rulează odată aceeași comandă pentru a te asigura că nu mai găsești nicio problemă adițională pe disk. Verifică în Explorer dacă îți poți vedea fișierele. Eventual, decontează hard disk-ul și conectează-l din nou.
Dacă ai urmat toți pașii de mai sus și nu ai rezolvat nimic, singura soluție rămâne să-l formatezi. Eventual, dacă ai timp, poți încerca să-ți recuperezi datele.