Cum poți scăpa de facturile uriașe la energie și gaz: acum ai o nouă șansă

Cum poți scăpa de facturile uriașe la energie și gaz: acum ai o nouă șansă

În ultimele luni, facturile românilor la energie electrică și gaze naturale au suferit o reală explozie de preț. Din fericire, mai există o șansă pentru acei consumatori care vor să țină prețurile sub un oarecare control. Este vorba despre trecerea în piața concurențială, iar acest lucru se va putea realiza din nou, în lunile noiembrie și decembrie.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege face apel la consumatorii români și le cere să aleagă o ofertă de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale din piața concurențială.

Experții din piața de energie românească spun că facturile vor fi mai mici în piață concurențială, decât în serviciul universal.

O nouă șansă pentru românii care se tem de facturile scumpe

Prin urmare, în lunile noiembrie și decembrie, consumatorii români de energie electrică și gaze naturale vor putea opta pentru o ofertă de furnizare de pe piețele concurențiale.

„Este o informaţie importantă: va mai exista un val (de scumpiri în energie, n.r.); momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie.

Clienţii vor primi notificări în lunile noiembrie şi decembrie cu privire la preţul care se va aplica în semestrul I al anului 2022. Este foarte important: momentan, aceste preţuri de serviciu universal care se aplică pentru aceşti clienţi pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piaţă, nu prea există preţuri mai bune.

Dar este de aşteptat ca aceste preţuri să crească de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru aceşti consumatori este să fie foarte atenţi la notificările pe care le vor primi în noiembrie şi decembrie, să facă atunci comparaţia cu ofertele care vor fi disponibile în piaţă pentru perioada de după 1 ianuarie şi să facă o alegere în acel moment”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unei dezbateri organizată de DC News.

„La sfârşitul anului 2020, de fapt la 1 ianuarie (2021 n.r.), în momentul în care s-au eliminat preţurile reglementate, la piaţa de energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, aproape 3 milioane deja erau în piaţa concurenţială. Deci aşa am început anul, cu 3 milioane în piaţa concurenţială şi 6 milioane în serviciul universal. În 8 luni, peste 2,1 milioane de clienţi au trecut în piaţa concurenţială.

Nu este absolut deloc puţin, este foarte mult, este o cifră extraordinar de mare şi nu cred că există vreo altă ţară membră a UE care în mai puţin de 9 luni să ajungă la peste 57% din clienţi să fie în piaţa concurenţială. Cred că suntem campioni la acest capitol. Şi dacă ne gândim că în 8 luni avem 150-160 de zile lucrătoare, timp în care s-au operat peste 2 milioane de noi contracte, cred că şi la nivelul furnizorilor a fost un efort”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.

Citește și: