Cum ne salvează Putin din cea mai gravă criză energetică a ultimilor ani

Cum ne salvează Putin din cea mai gravă criză energetică a ultimilor ani

Europa traversează în acest moment cea mai gravă criză energetică din ultimii ani. Atât piața gazelor naturale, cât și cea a energiei electrice se confruntă cu prețuri explozive, ceea ce pune o presiune uriașă pe consumatorii finali.

Dinspre Rusia vin, însă, vești bune. Se pare că Vladimir Putin ar fi decis să mărească volumul de gaze exportat către Europa.

De asemenea, președintele rus a mai spus că este pregătită să stabilizeze piaţa, pe fondul majorării preţurilor.

„Nu a fost vreodată cazul ca Gazprom să refuze majorarea livrărilor către consumatori dacă ei au transmis solicitări relevante”, a declarat preşedintele rus.

Cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, în contextul în care, în ultimele două zile, prețurile se majoraseră deja cu 60%.

Se plafonează prețurile la energie?

Vin vești bune cu privire la criza energetică și din plan local. Miercuri seara, premierul interimar Florin Cîțu a declarat că PNL şi Guvernul susţin plafonarea preţurilor la energie în România. Potrivit premierului, o decizie în acest sens ar urma să fie luată în prima şedinţă de Executiv, după rezolvarea crizei politice.

„Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă.

De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Însă inițiativa liberalului nu este singura de acest tip. PSD a transmis Parlamentului un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

“Preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici”, se menționează în documentul social-democraților.

Citește și: