02 iul. 2021 | 07:14

Cum îți găsești un loc de muncă în România: cât de complicat este pentru tineri, de fapt

ACTUALITATE
Cum îți găsești un loc de muncă în România: cât de complicat este pentru tineri, de fapt

Chiar dacă există foarte multe locuri în piața muncii din România pentru tineri, din păcate, multe dintre ele ajung să nu mai fie ocupat. Există discrepanțe majore între nevoile angajatorilor și abilitatea viitorilor angajați.

Tinerii din România care nu deţin competenţele necesare sau nu au studii de formare profesională se confruntă cu bariere specifice în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii, a atras atenția preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Afirmațiile au fost făcute de Cristina Chiriac la o întâlnire cu deputatul Harard Troch, membru al Parlamentului Austriei.

„În România, tinerii care nu deţin competenţele necesare sau nu au studii de formare profesională se confruntă cu bariere specifice în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii. Cred că este momentul să venim cu o nouă abordare: să înţelegem că învăţământul profesional reprezintă o oportunitate uriaşă pentru tineri, nu un inconvenient!

Că tinerii care învaţă într-o şcoală de meserii vor avea şanse reale pe piaţa muncii prin calificarea pe care o vor obţine în urma anilor de practică efectuaţi. Un echilibru real între cerinţele din piaţa muncii şi sistemul educaţional, coroborat cu stimularea tinerilor care aleg şcoala de meserii prin mijloace financiare şi fiscale reprezintă cheia reuşitei în a schimba mentalităţi şi a implementa în România un sistem de învăţământ profesional, vocaţional generator de plus valoare pe piaţa muncii şi în economie”, a spus Chiriac.

Opinia Cristinei Chiriac a fost susținută și de către Franck Neel, președintele Federației Naționale pentru Petrol și Gaze. El a atras atenția că niciodată nu a fost mai importantă decât acum o legătură timpurile între tineri și angajatori, iar cea mai bună soluție pentru asta este interesul dual.

„Angajatorii joacă un rol esenţial în a identifica locuri de muncă durabile pentru tineri şi pentru a crea oportunităţi de formare profesională. O legătură timpurie între tineri şi angajatori, prin intermediul învăţământului dual, este, de asemenea, importantă pentru că astfel companiile pot să conştientizeze problemele cu care se confruntă tinerii şi pot oferi sprijin angajatorilor pentru a înţelege şi aborda aceste probleme”, a menţionat Neel.

În final, deși în România au o imagine foarte proastă școlile profesionale sau cele din învățământul dual, austriecii sunt foarte mândrii de performanța acelor unități educaționale. Conform statisticilor oficiale din Austria, 35% dintre copiii austrieci care termină opt clase optează să studieze la o şcoală profesională, iar peste 40% aleg învăţământul profesional urmând diverse cursuri în special în domeniul turistic, acesta fiind un pilon important de dezvoltare economică a ţării, care reprezintă peste 15% din PIB-ul ţării.

Spre deosebire de România, însă, copii au acces și la fonduri pe parcursul procesului de învățământ. Fiecare elev care urmează cursurile unei şcoli vocaţionale este stimulat financiar cu venituri brute între 450 de euro şi 995 de euro pe lună, majoritatea dintre ei urmând cursuri practice pe parcursul şcolii într-o companie privată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele